Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

USAGLAŠEN TEKST ZAKONA O AZILU: Zakonom se rješava pitanje migracionih tokova uz uvažavanje međunarodnih standarda. Propisuju se uslovi i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne, te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila


Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta Zakona o azilu je jednoglasno usvojila tekst ovog zakona koji je usvojen u Domu naroda, odbacivši amandmane usvojene u Predstavničkom domu.

Članovi Komisije većinom glasova odbacili su tri amandmana poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Damira Arnauta koji su usvojeni u tom domu i predstavljali su predmet usaglašavanja teksta Zakona.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Momčilo Novaković podsjetio je na stav Savjeta ministara da je izuzetno važno da Zakon o azilu što prije bude usvojen.

"Riječ je o tehnički neprimjenjivim amandmanima. Moguće je da su oni dobri, ali postavlja se pitanje svrhe ako su neprimjenjivi", kaže Novaković, sa kojim se saglasio i poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Niko Lovrinović.

Arnautovim amandmanima predviđa se pružanje informacija tražiocima azila o dostupnim oblicima zaštite na jeziku koji razumiju, te eksplicitno definišu razlozi progona.

O usaglašenom tekstu Zakona o azilu izjasniće se oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zakonom o azilu definiše se rješavanje pitanja migracionih tokova uz uvažavanje međunarodnih standarda.

Članovi ovog Zakona sadrže rješenja u oblasti azila i propisuju uslove i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne, te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

U Komisiji za usaglašavanje teksta Zakona o azilu bila su zastupljena po tri predstavnika Predstavničkog i Doma naroda.


Izvor: Vebsajt RTRS, 02.02.2016.