Zastava Srbije

ODLUKA O NAJNIŽOJ PLATI U REPUBLICI SRPSKOJ ZA 2024. GODINU: Najniža plata iznosi 900 KM

03.01.2024.


Ekonomista Faruk Hadžić je objasnio zašto će radnici u oba entiteta zapravo sada jednako zarađivati, a nakon što su vlasti Republike Srpske odlučile da miminalna plata od 2024. iznosi 900 KM. U drugom entitetu je ostala nepromijenjena - 596 KM.

Hadžić je ukazao da je na djelu različita metodologija, ali da je iznos zarade jednak.

"Minimalna plata u RS-u nije ista minimalna plata kao u Federaciji Bosne i Hercegovine, već je u pitanju 'minimalno primanje'. U minimalnoj plati u RS-u su uključene druge neoporezive naknade, poput toplog obroka i prijevoza, što nije slučaj u FBiH. Ako bi se navedene naknade uključile i u FBiH, na isti način kako je to u RS-u, onda bi radnik po toj logici isto zarađivao u oba entiteta", istakao je.

Naglasio je da je potrebno obratiti pažnju prilikom poređenja, jer se stiče dojam da će radnik u RS-u od sljedeće godine imati 51 posto višu minimalnu platu od radnika u FBiH, ali da to u stvarnosti nije tako.

Radnici u FBiH će morati još sačekati na rast minimalne plate sa 596 na 1.000 KM, iako je bilo najava da bi se taj rast mogao desiti početkom sljedeće godine. Entitetske vlasti su istakle da će izmjene fiskalnih zakona, kojima će se ostvariti taj rast, uslijediti nakon što se utvrdi kako će se nadomjestiti budžetski prihodi koji će biti izgubljeni zbog izmjene spomenutih zakona.

Vlada FBiH je omogućila poslodavcima i u privatnom i u javnom sektoru da do polovine sljedeće godine isplate jednokratnu pomoć u iznosu do 2.500 KM, a koja neće biti oporezovana.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 31.12.2023.

Naslov: Redakcija