Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

USTAVNI SUD RS: Utvrđena povreda vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama. Meritorna odluka biće donijeta u narednih 30 dana

03.01.2020.


30. decembra 2019. godine je u Banjoj Luci održana je 120. sjednica Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Vijeće). Predmet razmatranja i odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda i Kluba delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u vezi sa Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. novembra 2019. godine.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je, dakle, pitanje prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o tome da li je osporavanim Zakonom došlo do povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u konkretnom slučaju predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.


IZVOR: Vebsajt Ustavnog suda RS, 30.12.2019.

Naslov: Redakcija