Zastava Srbije

VLADA RS: Utvrđen set prijedloga izmjena zakona o platama

02.12.2022.


Vlada Republike Srpske utvrdila je, na 197. sjednici, u Banjaluci, po hitnom postupku, set prijedloga izmjena zakona o platama: Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske. Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata kako bi se dodatno povećale plate zaposlenih radnika u navedenim oblastima čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih u Republici Srpskoj. Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, budući da se platni koeficijenti zaposlenih čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih uvećavaju za 5%, u skladu sa sporazumom između Vlade Republike Srpske i reprezentativnih sindikata od 3. juna 2022. godine. Izmjena ovih zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj, po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj uspostavlja se pravo na novčanu naknadu jednom od nezaposlenih roditelja četvoro i više djece od kojih je jedno maloljetno, u mjesečnom iznosu od neto 750,00 KM. Bitna novina zakonskog rješenja jeste i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, što je značajan benefit i proširenje prava za nezaposlenog roditelja četvoro i više djece. Primjena zakona predviđena je od 1. januara 2023. godine. Do kraja tekuće, 2022. godine, finansijska podrška ovoj kategoriji porodica realizovaće se na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske iz septembra ove godine, a nastavak finansijske podrške od 1. januara 2023. godine, odvijaće se u skladu sa Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

Na osnovu dosadašnje dinamike prijavljivanja korisnika po raspisanom Javnom pozivu koji je otvoren do 31.12.2022. godine, očekuje se da će ukupno oko 4.000 korisnika primiti ovu pomoć u 2022. godini.

Obuhvat korisnika ovim Zakonom proširen je i na samohrane roditelje četvoro i više djece, kao i, u naročito opravdanim slučajevima, staratelja sa kojim četvoro ili više djece žive u zajedničkom domaćinstvu, ako nemaju roditelje.

Ukupna izdvajanja po ovom osnovu iz Budžeta Republike Srpske za 2023. godinu iznose 69.950.000,00 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2021. godini.

Prema podacima Ministarstva finansija, na osnovu pregleda naplaćenih i raspoređenih javnih prihoda po osnovu boravišne takse, evidentirano je da je u periodu od 01.01.2021- 31.12.2021. godine ukupno po ovom osnovu naplaćeno 1.332.052,11 KM, što je u odnosu na 2020. godinu (987.366,97 KM) više za 344.685,14 KM, odnosno zabilježeno je povećanje prihoda od 34,91 odsto.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 01.12.2022.

Naslov: Redakcija