Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI ELEKTRONSKO IZDAVANJE SVIH VRSTA DOZVOLA IZ OBLASTI GRAĐENJA

02.12.2019.


27.11.2019. godine, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, održan je Okrugli sto o temi "Implementacija projekta integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj". Cilj je bio upoznati sve uključene institucije i organe Republike Srpske sa projektovanim poslovnim procesima, te tehničkim pretpostavkama koje treba obezbijediti za nesmetanu realizaciju projektnih aktivnosti.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, uz tehničku pomoć Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke, datu putem Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (LIFE), a koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem Ukaid-a.

Integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj, koji se uspostavlja Projektom LIFE, omogućiće onlajn izdavanje svih vrsta dozvola iz oblasti građenja: od lokacijskih uslova, građevinske pa do upotrebne dozvole. Banja Luka i Gradiška su izabrane lokalne zajednice koje će se prve priključiti na integrisani sistem, s obzirom na to da su ranije provele regulatorne reforme i uspostavile jednošalterski način poslovanja u okviru Projekta LIFE, te su u potpunosti spremne podržati realizaciju projektnih zadataka.

Nakon što je Narodna skupština usvojila odgovarajuća zakonska rješenja, pristupilo se operacionalizaciji projekta izdavanja e-građevinske dozvole kroz lokalizaciju sotfvera. To će obezbijediti unifikaciju postupanja nadležnih organa, kao i alata koji se koriste u procesu. Ovim će se značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja dozvola i smanjiti troškovi po svim osnovama za investitore i građane.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, 27.11.2019.

Naslov: Redakcija