Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

TOKOM DECEMBRA 2019. GODINE ADVOKATI U RS I FBIH ODRŽAĆE ŠTRAJK UPOZORENJA

02.12.2019.


Advokati u RS i FBiH održaće tokom decembra mjeseca štrajk upozorenja u znak podrške advokatima iz Brčkog koji se mjesecima bore za izmjenu propisa kojima je advokatska djelatnost u distriktu obuhvaćena sistemom fiskalizacije.

Potvrdio je to član protesnog odbora advokata iz Brčkog Mirko Simić, istakavši da očekuje da će tačan datum protesta biti uskoro poznat.

- Odluke o štrajku upozorenja moraju donijeti skupštine advokatskih komora RS i FBiH i prema mojim saznanjima, štrajk bi mogao biti održan polovinom decembra - rekao je Simić i podsjetio da su advokati u Brčkom rad obustavili 26. aprila. Advokati iz Srpske i FBiH su krajem juna napustili sudnice na pola sata u znak podrške kolegama u Brčkom.

Simić ističe da su advokati u Brčkom, nakon što je propao pokušaj usvajanja izmjena spornog zakona, u svojstvu građana podnijeli inicijativu Apelacionom sudu u Brčkom.

- Zatražili smo da se utvrdi da li je odredba Zakona o fiskalnim sistemima ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 22/2016 i 48/2018) koja se odnosi na fiskalizaciju advokatske djelatnosti u skladu sa Statutom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 2/2010 - prečišćen tekst). Očekujemo da Apelacioni sud potvrdi da nije ispoštovana procedura prilikom usvajanja amandmana kojim su nama nametnute fiskalne kase - pojasnio je Simić i dodao da odluku očekuju krajem decembra.

Predsjednik Regionalne advokatske komore Tuzla Amir Mešić kaže da je očigledno da politika u distriktu istrajava u namjeri da advokatsku djelatnost stavi pod svoju kontrolu.

- Entitetske komore su odlučile da štrajk advokata u Brčkom i dalje ostaje na snazi, jer fiskalizacija advokatske djelatnosti u distriktu dovodi do narušavanja poslovne tajne, čime se krše zakoni o advokaturi - rekao je Mešić, naglasivši da advokat može odati poslovnu tajnu samo ukoliko mu klijent kojeg zastupa da dozvolu da to prezentuje javnosti.

Dodao je da na području BiH radi oko 2.000 advokata, te da je većina njih u sistemu PDV-a, odnosno uredno plaćaju porez.

- I nakon što su advokati u Brčkom obustavili rad u aprilu, svi smo ih podržali i održali štrajk upozorenja. Planiramo i tokom decembra mjeseca na sat vremena obustaviti rad u znak podrške - ukazao je Mešić.

Vlada Brčkog je Zakonom o fiskalnim sistemima, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, izuzela advokatsku djelatnost od obaveze registrovanja prometa preko fiskalne kase.

Međutim, Skupština je bez nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra prošle godine, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojima je propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti.

Iako je usmeno bilo dogovoreno da će na sjednici Skupštine distrikta 23. oktobra biti usvojene izmjene Zakona o fiskalizaciji, to se nije desilo jer nije bilo dvotrećinske podrške za predviđene izmjene zakona, budući da su bošnjački poslanici glasali protiv.

Mirko Simić kaže da je od kraja aprila u sudu u Brčkom blokirano oko 1.000 predmeta, te da ih još toliko ima u kancelarijama.

- Prema našim saznanjima, oko 300 predmeta u vezi sa lakšim krivičnim djelima i prekršajima uskoro će zastariti - rekao je Simić.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Anita Janković-Rečević, 29.11.2019.

Naslov: Redakcija