Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O POSEBNOM REGISTRU I JAVNOSTI RADA NEPROFITNIH ORGANIZACIJA U RS: Nacrt zakona upućen na javnu raspravu u trajanju od 30 dana

02.10.2023.


NACRT ZAKONA O POSEBNOM REGISTRU I JAVNOSTI RADA NEPROFITNIH ORGANIZACIJA U RS: Nacrt zakona upućen na javnu raspravu u trajanju od 30 dana

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je upućen u javnu raspravu a koja će biti sprovedena u roku od 30 dana.

Obrazlažući ovo zakonsko rješenje ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da će, u skladu sa Nacrtom zakona, biti formiran poseban registar ovih organizacija osnovanih u Srpskoj.

On je precizirao da bi ovim aktom trebalo da se regulišu uslovi i način obezbeđivanja javnosti rada neprofitnih organizacija, kao i druga pitanja vezana za njihov rad, kako bi to bilo što transparentnije.

"Jedan od razloga usvajanja ovog akta jeste to da do danas posebnim zakonom nije uređena oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga, kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija", izjavo je ministar Bukejlović.

On je naveo da je Nacrt zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske uredio pitanja osnivanja, postupak registracije, unutrašnju organizaciju i prestanak rada, s tim da oblast javnosti rada nije regulisao.

“Nepostojanje zakona koji propisuje oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovog političkog djelovanja, objavljivanja finansijskih izvještaja, vođenja poslovnih knjiga, kao i nadzora nad zakonitošću rada, stvara pretpostavke za urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Srpske i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Republike", zaključio je ministar Bukejlović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 28.09.2023.

Naslov: Redakcija