Zastava Srbije

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE U RS: Prioritet su suzbijanje rada na crno i nelojalne konkurencije

02.10.2020.


Poreska uprava Republike Srpske i Unija udruženja poslodavaca RS moraju biti aktivni partneri u suzbijanju sive ekonomije, tako da nastavak još jače saradnje u narednom periodu treba da bude prioritet posebno kada je u pitanju suzbijanje rada na crno i nelojalne konkurencije.

Ovo je zaključeno na sastanku direktora Poreske uprave RS Gorana Maričića i njegovih saradnika sa Sašom Trivićem, predsjednikom Unije udruženja poslodavaca RS i Sašom Aćićem, direktorom Unije udruženja poslodavaca RS.

Centralna tema bile su zajedničke aktivnosti na suzbijanju neformalne ekonomije u Republici Srpskoj, a razgovarano je i o procesima digitalizacije u Poreskoj upravi RS, te je konstatovano da je "Poreska uprava RS u tom smislu napravila veliki iskorak, sa ciljem da poreskim obveznicima olakša izvršavanje njihovih poreskih obaveza". S tim u vezi, istaknuta je potreba za što masovnijim korištenjem elektronskih usluga koje je omogućila Poreska uprava RS, a koje se odnose prije svega na elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, dostavljanje akata elektronskim putem i drugi vidovi elektronske komunikacije sa Poreskom upravom RS, što je posebno značajno u sadašnje vrijeme kada sveopšta situacija sa korona virusom utiče na brojne poslovne procese i ograničava direktnu komunikaciju. Pored toga, sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za razmjenu informacija i podataka - navodi se u saopštenju Poreske uprave RS.

Maričić je istakao da je Poreska uprava Republike Srpske veliki dio svojih aktivnosti usmjerila na suzbijanje sive ekonomije i da je za što uspješniju borbu protiv sive ekonomije potrebna i podrška poslovne zajednice, koja se prije svega ogleda u prijavljivanju onih koji rade nelegalno, jer predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Naše opredjeljenje je da, zajedno sa poslovnom zajednicom u Republici Srpskoj, napravimo još ozbiljnije korake ka smanjenju obima sive ekonomije u Republici Srpskoj, a što je i jedan o prioriteta Vlade RS - tvrdi Maričić.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Tijana Grujić, 29.09.2020

Naslov: Redakcija