Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKONI O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA: Ombudsmani BiH ukazuju da je slobodan pristup informacijama demokratsko pravo građana

02.10.2019.


Pravo na slobodan pristup informacijama osnovno je demokratsko pravo građana i važno sredstvo u osiguranju vladavine prava i dobrog upravljanja, poruka je ombudsmana Bosne i Hercegovine.

"Slobodan pristup informacijama je mehanizam za osiguravanje odgovornog rada javnih organa, efikasnog ostvarivanja javnih zadataka, efikasnog upravljanja javnim sredstvima, iskorjenjivanje korupcije, kao i uključivanje građana i pravnih osoba u procese odlučivanja", ističu bh. ombudsmani Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur, saopšteno je iz Institucije ombudsmana BiH.

Nadalje, navode kako građani imaju pravo da zahtijevaju odgovornost i transparentnost rada javnih institucija, te da upravo zakoni kojim se uređuje sloboda pristupa informacijama predstavljaju ključni instrument osiguranja spomenutih principa djelovanja vlasti.

Istovremeno, ombudsmani BiH podsjećaju na važnost ne samo postojanja zakona o slobodi pristupa informacijama, već osiguranja njihove efikasne primjene "što podrazumjeva da svako fizičko i pravno lice ima pravo na pristup informacijama, uz uvažavanje zakonom propisanih izuzetaka, dok je obaveza svakog javnog organa da informacije koje su u njegovom posjedu učini dostupnim".

Stoga, ombudsmani pozivaju javne organe, na svim nivoima vlasti, da osiguraju efikasniju primjenu zakona o slobodi pristupa informacijama i proaktivnim pristupom u objavljivanju informacija svoj rad učine transparentnim, navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt BHRT, Sabina Buzaljko, 28.09.2019.

Naslov: Redakcija