Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE S DJECOM FBIH: Osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosiće 80 posto minimalne plate u FBiH

02.08.2022.


Predstavnički dom Parlamenta FBiH je tokom 35. sjednice usvojio Zakon o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Izmjene zakona su prijedlog zastupnika Irfana Čengića i delegata u Domu naroda PS FBiH Jasminka Kapića.

"Zakon ove godine nikakve finansijske obaveze ne stvara za Federaciju BiH. Ovaj zakon bi samo natjerao vladu da u narednom budžetu planira sredstva u skladu sa zakonom, a sredstava će biti jer prema Dokumentu okvirnog budžeta jasno je prikazan rast prihoda", ukazao je na sjednici predlagač Irfan Čengić.

Izmjenom zakona predviđeno je da osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80 posto minimalne plate u FBiH.

Zakon bi na snagu trebao stupiti 1. aprila 2023. godine, a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je usvojen sa 52 glasa.

Razlog donošenja zakona jeste činjenica da su trenutni iznosi tuđe njege i pomoći, invalidnina i ortopedskih pomagala u istom iznosu od 2009. godine.

Kasnijim izmjenama zakona o osnovama socijalne zaštite civilnih žrtava rada i zaštite porodice sa djecom FBiH je umjesto 80 posto od minimalne plate u FBiH upisan tačan nominalni iznos tog procenta od 274 KM.

Ovim zakonom, obrazložili su predlagači, se predviđa da osnovica za izračun bude propisana u procentualnom iznosu, jer na taj način neće biti potrebno mijenjati zakone kako bi invalidnine i druga prava pratili troškove života.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 27.07.2022.

Naslov: Redakcija