Zastava Srbije

ZAKON O CARINSKOJ POLITICI U BIH: "Carina bez papira" tek od 2022. godine

02.08.2021.


Iako je planirano da primjena Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 58/2015), a samim tim i "carine bez papira", odnosno NCTS sistema, počne 1. avgusta, odlukom Savjeta ministara BiH taj rok je pomjeren na 1. januar 2022. godine.

Inače, primjena NCTS sistema prvobitno je planirana za 1. jul, zatim je rok pomjeren za mjesec, a sada za 1. januar 2022. godine, mada je veliko pitanje da li će se i to desiti s obzirom na blokadu u institucijama BiH koju je izazvala odluka Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida.

Kada je riječ o NCTS sistemu, on podrazumijeva kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu, odnosno "carinu bez papira". Njegovom primjenom smanjiće se redovi kamiona na graničnim prelazima i u carinskim ispostavama, a cijeli sistem zamišljen je i u zemljama EU funkcioniše na način da se olakša kretanje robe preko granice i prelazak iz jednog u drugo carinsko područje.

Oni koji vrše prevoz, umjesto papira, na granicama i carinama predavaće "prateću provoznu ispravu" sa bar-kodom i jedinstvenim brojem, bez dužeg zadržavanja na granicama.

"Najveća prednost NCTS-a je mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnesena deklaracija isprati cijeli tok transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi. Osim uštede vremena za sve korisnike, NCTS sistem je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova prevoza", pojašnjavaju u UIO BiH.

Nakon što u NCTS sistem budu uvedeni carinski obveznici i špediteri, u Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da će ići na proširenje ponude elektronskih usluga koje će podrazumijevati ovjeravanje digitalnim potpisom dokumenata kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava, podnošenje PDV-a i akciznih prijava, raznih zahtjeva itd.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji je upućen u javnu raspravu od 60 dana.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 28.07.2021.

Naslov: Redakcija