Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZVANIČNI BERLIN: BIH ĆE MORATI MIJENJATI USTAV I IZBORNI ZAKON NA PUTU KA EU

02.08.2017.


U političkim krugovima i medijima posljednjih mjeseci dosta se spekuliše o tome da je Njemačka pokrenula novu inicijativu uređenja BiH kao građanske države, a da se zvanični Zagreb tome protivi. Iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke za klix.ba su rekli da Njemačka zagovara transformaciju BiH u demokratsku državu s vladavinom prava.

Na pitanje o tome da li su tačne tvrdnje da je Njemačka definisala novi pristup BiH iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke rekli su da oni snažno podržavaju evropsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces. "Njemačko-britanska inicijativa iz 2014. godine koja je dovela do novog pristupa i Agende za reformu EU, pokazuje našu namjeru da napredujemo u procesu pridruživanja EU. Smatramo da regionalna saradnja igra važnu ulogu, zato smo stvorili Berlinski proces koji ima za cilj jačanje dobrosusjedskih odnosa i time ubrzanje pristupanja EU", kazali su iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke.

Dodaju da je ministar inostranih poslova Njemačke Sigmar Gabriel jasno rekao kako Njemačka smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju angažovati i to silovito u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme. Ističu da ova inicijativa, koja se sada naziva "Berlin Plus", ima za cilj povećati pozornost i podršku Zapadnom Balkanu, kako u Njemačkoj, tako i u EU.

"Njemačka zagovara transformaciju BiH u savremenu demokratsku državu s vladavinom prava. Napredovanjem pristupanja EU, BiH će morati provesti pravnu stečevinu, odnosno skup zajedničkih standarda i pravila EU koji takođe sadrže osnovne demokratske standarde. To je preduslov za ulazak u EU. U nekom trenutku to će zahtijevati ustavne (i izborne) reforme, takođe provodeći odluke Evropskog suda za ljudska prava. Međutim, za sada, Njemačka smatra da bi se svi napori trebali usredotočiti na provedbu ključnih socioekonomskih reformi i reformi usmjerenih na jačanje vladavine prava", rekli su u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke.

Mediji često spominju verbalne okršaje hrvatskih i njemačkih zvaničnika zbog neslaganja kada je riječ o BiH. Iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke kazali su da zemlje članice EU raspravljaju o tome kako najbolje poduprijeti reformsku putanju Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU. "Takve ambiciozne rasprave među državama članicama EU, naravno, ponekad uključuju i različita stajališta o reformskim prioritetima ili redoslijedu. To ne znači da Njemačka favorizuje interes jedne grupe nad drugima", naveli su iz ministrarstva.

Ističu da Vlada u Njemačkoj pozdravlja nedavni napredak u procesu izrade Upitnika Komisije Evropske unije. "Međutim, njemačka vlada vrlo je zabrinuta zbog neprestane političke blokade u vezi s hitno potrebnim reformama. Zato pozivamo sve političare da se vrate u značajne rasprave usmjerene na učinkovito provođenje reformskog programa", rekli su iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke. Ističu da su borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i jačanje infrastrukture ključni prioriteti kada se radi o privlačenju investicija, odnosno ulaganja koja bi građanima Bosne i Hercegovine omogućila veći broj radnih mjesta i pružila im bolje perspektive.

"Žalosno je što su četiri infrastrukturna projekta predložena za Bosnu i Hercegovinu, a koji su usvojeni na samitu 'Berlinskog procesa' u Trstu, na čekanju jer Bosna nije pristupila ugovoru o transportnoj zajednici niti je pronašla politički konsenzus o zakonu o akcizama na gorivo. Povećanje akciza na gorivo važno je za poboljšanje prometne infrastrukture u BiH, uključujući koridor 5C. To će donijeti više beneficija Bosni: jačanje privrede i konkurentnosti zemlje, dovođenje novih investicija, stvaranje novih radnih mjesta, smanjenje vremena putovanja i omogućavanje lokalnim proizvođačima da dobiju svoje proizvode na međunarodna tržišta na vrijeme", zaključili su iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke.


Izvor: Vebsajt Nezavisne novine, 31.07.2017.

Naslov:


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772