Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O SUDSKIM TAKSAMA: Predviđeno ukidanje sudske takse za podnesak kojim se traži uvjerenje (5 KM) i sudske takse za izdato uvjerenje (10 KM) sadržane u Tarifnom broju 24

02.07.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama.

Vlada Republike Srpske se opredijelila da ukidanjem, odnosno smanjivanjem neporeskih davanja vrši i unapređivanje poslovnog okruženja u Republici Srpskoj, te smanjenje opterećenja privrede i stanovništva neporeskim davanjima.

Vlada Republike Srpske je zadužila Ministarstvo pravde da pokrene postupak izmjene Zakona o sudskim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 73/2008, 49/2009, 67/2013, 63/2014 i 66/2018), radi ukidanja sudske takse na podneske za izdavanje uvjerenja, sadržane u Prilogu Zakona, Taksenoj tarifi, Tarifni broj 24. u cilju ukidanja neporeskih davanja.

Ministarstvo pravde je pristupilo izmjenama Zakona o sudskim taksama, radi ukidanja sudske takse za podnesak kojim se traži uvjerenje (5 KM) i sudske takse za izdato uvjerenje (10 KM) sadržane u Tarifnom broju 24.

Ministarstvo pravde zaprimilo je Inicijativu Advokatske komore Republike Srpske, kojom se predlaže ukidanje sudske takse za podnesak kojim se traži izdavanje jedinstvenog pristupnog koda (5 KM) i sudske takse za izdati jedinstveni pristupni kod (10 KM), sadržanih u Prilogu Zakona, Taksenoj tarifi, Tarifni broj 25a.

Ministarstvo pravde je cijenilo da je inicijativa opravdana, s obzirom na to da se ukidanjem ovih sudskih taksa neće znatno uticati na smanjenja javnih prihoda, a izbjeći će se gužve na šalterima, smanjiti broj telefonskih poziva, te povećati efikasnost rada sudova i olakšati pristup sudovima, jer će stranke putem jedinstvenog pristupnog koda, na koji se ne bi morala plaćati sudska taksa, moći dobiti informacije o predmetu.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 27.06.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija