Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMORI INŽENJERA POLJOPRIVREDE RS: Predviđeno da resorno ministarstvo utvrđuje koji su to stručni poslovi za koje se izdaje licenca inženjerima poljoprivrede i vrši nadzor nad vršenjem povjerenih javnih ovlaštenja Komore

02.07.2019.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, kojim će biti uspostavljeni dugoročni i bolje uređeni odnosi proizvođača, organizatora proizvodnje, otkupa i obrađivača duvanskih proizvoda.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu pristupilo zbog uočenih poteškoća u primjeni ranije važećeg Zakona o duvanu ("Sl. glasnik RS", br. 72/2012).

"To se posebno odnosi na dio kojim se tretira organizacija proizvodnje i otkupa sirovog duvana", rekao je Pašalić, obrazlažući ovo zakonsko rješenje u Narodnoj skupštini.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je cilj Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske, da se iskustva stečena u njegovoj višegodišnjoj primjeni unaprijede i preciziraju pojedina rješenja radi očuvanja i zaštite interesa i odgovornosti u ovoj profesiji.

Pašalić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, rekao da se tim aktom predviđa da resorno ministarstvo utvrđuje koji su to stručni poslovi za koje se izdaje licenca inženjerima poljoprivrede i vrši nadzor nad vršenjem povjerenih javnih ovlaštenja Komore.

U okviru ovog Zakona usvojena su rješenja kojima se postiže veći stepen usklađenosti rada Komore sa Veterinarskom, ali i Zdravstvenom i Advokatskom komorom.

"Rad veterinara je u potpunosti uređen, što nije slučaj sa radom inženjera poljoprivrede, a predloženim izmjenama nastojalo se zanimanje ovih inženjera staviti na nivo koji zaslužuje i raditi na njegovom daljem poboljšanju i unapređenju", navodi se u Zakonu.

Ovim Zakonom definiše se mjesto Komore u oblasti poljoprivrede u Srpskoj koja bi kroz javna ovlaštenja doprinijela jačanju zvanja inženjera, unapređivanju poljoprivrede i Srpske, te se precizno utvrđuje način i postupak formiranja ove organizacije kao nezavisne, profesionalne i strukovne.

Osnivanje Komore, čiji su članovi diplomirani inženjeri poljoprivrede, doprinos je sprovođenju ekonomskih, prostornih, ekoloških i socijalnih uslova poljoprivrede, njenog održivog razvoja, kao i ciljeva poljoprivredne politike.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 26.06.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija