Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

600 MILIONA EURA ZA TRANSPORTNE PROJEKTE U BIH

02.07.2018.


Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko izjavio je, nakon sastanka komesarkom EU za transport Violetom Bulc, da je Evropska unija (EU) obezbijedila 2,3 milijarde BAM za izgradnju saobraćajne infrastrukture na koridoru "Pet ce", od čega je 600 miliona evra već operativno.

Na entitetima je, naglasio je on, da putem konkretnih infrastrukturnih projekta povuku ta sredstva.

Jusko je rekao da su najvažnije teme sastanka bile izgradnja mostova kod Gradiške i Svilaja i prilaznih puteva, izgradnja Jadransko-jonske magistrale kao i bezbjednost u saobraćaju.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je da je prometno povezivanje zapadnog Balkana strateški interes Evropske unije.

Ocijenila je da je u protekle dvije godine ostvarena izuzetna saradnja EU i BiH na planu transportne infrastrukture i da su rezultati očigledni.

Ona je pozdravila, kako je navela, "energiju i političku mudrost vlasti u BiH na svim nivoima koji su dali značajan doprinos povezivanju BiH sa regionom i Evropom".

Usvajanje strateških dokumenata (saobraćajne strategije za BiH i regionalnog transportnog sporazuma) omogućilo je Evropskoj uniji da počne rad na pripremi projekata i izgradnji tehničkih kapaciteta za njihovu provedbu, naglasila je komesarka EU.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je da je Pelješki most projekt koji Evropska komisija sufinansira na osnovu dokumentacije koju je o njemu dostavila Hrvatska, te da se bh. vlasti, ukoliko se ne slažu sa tim informacijama, mogu pismeno obratiti Evropskoj komisiji koja će to razmotriti.

"Evropska komisija sufinansira jedan dio ovog projekta na osnovu dokumentacije koju je Republika Hrvatska dostavila relevantnim službama EK, a sredstva koja su osigurana za ovaj projekt dolaze iz regionalnih fondova. Ukoliko se BiH ne slaže s određenim informacijama koje smo mi imali na raspolaganju u trenutku donošenja odluke o sufinansiranju, domaće vlasti se mogu u pismenoj formi sa svojim komentarima obratiti Komisiji", ukazala je Bulc.

Prema njenim riječima, BiH u izgradnji vlstite saobraćajne infrastrukture treba da se oslanja na iskustva 28 članica EU, pri čemu treba da koristi alate poput TNT mreže, za realizaciju projekata i SET mehanizma, koji se odnosi na njihovo finansiranje.

Navela je da je razgovarano i o željezničkom saobraćaju, kao važnom segmentu transporta, te bezbjednosti na putevima, uz poruku da su ljudski životi najvažaniji.

Bulcova je navela da u EU na godišnjem nivou u saobraćajnim nezgodama bude 26.000 smrtnih sučajeva i 137.000 teško povrijeđenih lica.

Zbog toga je, ističe ona, veoma bitno da se i BiH priključi EU inicijativi "Nulta vizija", koja podrazumijeva apsolutno smanjenje broja žrtava u saobraćaju do 2050. godine, te je pozvala vlasti u BiH da unaprijede pravni okvir u ovoj oblasti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc o saobraćajnim projektima značajnim za razvoj Bosne i Hercegovine i o realiziranju reformskih mjera u oblasti transporta.

Zvizdić je istakao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za povezivanje saobraćajnom mrežom cijelokupnog regiona zapadnog Balkana i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Rekao je da saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih oblasti saradnje Evropske unije i zapadnog Balkana i naglasio da povezivanje ima veliki značaj u jačanju stabilnosti i napretka regiona.

Zvizdić i Bulc su razgovarali i o korištenju željeznica kao okolišno najprihvatljivijeg i sigurnog načina prijevoza, kako u teretnom, tako i u putničkom smislu.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 29.06.2018.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772