Zastava Srbije

EU PROJEKAT: Predstavljen sistem državne pomoći u BiH


Zaposleni u Službi Narodne skupštine Republike Srpske i narodni poslanici, na čelu sa potpredsjednicom parlamenta Željkom Stojičić, učestvovali su 1. juna 2016. godine u radu seminara o sistemu državne pomoći, koji je BiH uspostavljen 2012. godine, kao jedan od ključnih uslova za dalji put prema Evropskoj uniji.

Ovo predavanje organizovano je u okviru dvogodišnjeg EU projekta pod nazivom "Uspostavljanje sistema državne pomoći u BiH", sa ciljem da se institucijama, uključujući i Narodnu skupštinu, pojasni sistem državne pomoći, koji je uspostavljen na osnovu Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni I Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 10/2012 - dalje: Zakon).

Detalje u vezi samog sistema predstavili su vođa projekta Jovan Todorov, te stručnjaci iz ove oblasti Lea Jagodič Lekočević i Marko Maček.

Zakon o sistemu državne pomoći BiH, kao jedan od uslova u procesu evropskih integracija, usvojen je 2012. godine, a na osnovu ovog Zakona, oformljen je i Savjet za državnu pomoć BiH. Cilj ovog Zakona je uspostavljanje bolje koordinacije u usmjeravanju javnih sredstava u razvojne projekte, uz fokusiran podsticaj privredi u pravcu konkurentnosti BiH i ravnomjernog razvoja svih krajeva zemlje. Zakonom se uređuju opšti uslovi za dodjelu, kontrolu dodjele i korištenja državne pomoći, kao i odobravanje i vraćanje nezakonito dodijeljene državne pomoći.

Prema Zakonu, davaoci pomoći mogu biti BiH, Republika Srpska, Federacija BiH, Brčko distrikt, kantonalne, gradske i opštinske uprave te svako pravno lice koje dodjeljuje državnu pomoć ili upravlja njom. Pomoć mogu da koriste privredni subjekti koji učestvuju na tržištu putem proizvodnje, odnosno trgovine robe ili usluga. Savjet za državnu pomoć je, pak, dužan da obezbijedi dosljednu primjenu Zakona u cijeloj BiH.


Izvor: Press služba Narodne skupštine RS, 01.06.2016.