Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

REFORMA PRAVOSUĐA: Pitanje osnivanja specijaliziranih sudova treba ostaviti za naredne faze reforme pravosuđa. Pitanje rješavanja komunalnih predmeta koji opterećuju pravosuđe BiH treba rješavati kroz formu dijaloga profesionalne zajednice, te ponuditi optimalne modele po uzoru na regiju


Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark posjetio je Vrhovni sud Federacije BiH.

Wigemarka je primio predsjednik tog suda Milorad Novković, a sastanku su prisustvovali i sudija Vrhovnog suda FBiH i član VSTV BiH Goran Nezirović, te međunarodni stručnjak iz VSTV BiH Francesco Caruso.

Novković je u uvodnom obraćanju predstavio ulogu i značaj Vrhovnog suda FBiH, kao institucije koja "baštini dugu pravnu tradiciju i u kojoj su veliki doprinos ostvarenju pravde dale nejeminentnije sudije".

- Visoki stepen kvaliteta sudskih odluka i dalje je prioritet ove sudske institucije - istakao je Novković.

U razgovoru su razmijenjene informacije o stanju u primjeni Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH.

- Efikasno suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije na području Federacije BiH zahtijeva što skoriju primjenu seta zakona o suzbijanju ovih krivičnih djela, te istinsku riješenost izvršne i zakonodavne vlasti da obezbijedi uslove za funkcionisanje posebnih odjela pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu - naglasio je Novković.

Wigemarka su interesirali stavovi i realna procjena potrebe osnivanja privrednih sudova i rješavanja problema komunalnih predmeta.

Sudija Nezirović je naglasio da pitanje osnivanja specijaliziranih sudova treba ostaviti za naredne faze reforme pravosuđa. Pitanje rješavanja komunalnih predmeta koji opterećuju bh. pravosuđe treba rješavati kroz formu dijaloga profesionalne zajednice, te ponuditi optimalne modele po uzoru na regiju.

Novković i Nezirović izrazili su mišljenje da u ovoj fazi reforme pravosuđa u BiH treba dovršiti započete procese u što spada i primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH.

Zaključeno je da Vrhovni sud FBiH raspolaže izuzetno stručno osposobljenim sudijama, ali pojedina zakonska rješenja ponekad ne doprinose funkcionalnom i efikasnom pravosuđu.

Ukazano je na probleme koji prate bh. pravosuđe, poput neadekvatnih materijalno tehničkih uslova, te nedovoljnog broja sudija što se direktno odražava na efikasnost suda.

Wigemark je zahvalio na prezentiranim mišljenjima i iskazao spremnost za dalju podršku pravosuđu u BiH, saopćeno je iz Vrhovnog suda FBiH.


Izvor: Vebsajt Vijesti, 01.06.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772