Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: U Tuzlanskom kantonu kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera od 100 do 2.000 KM

02.04.2021.


Policija u Tuzlanskom kantonu ima veće ovlasti u provođenju restriktivnijih mjera prema svima koji ne budu poštovali epidemiološke mjere. Ovakvu izmjenu zakona o javnom redu i miru usvojili su zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona, te će policija moći kažnjavati građane i pravne osobe kaznama od 100 do dvije hiljade maraka.

Izmjene zakona o javnom redu i miru u Tuzlanskom kantonu prema stavu Kriznog stožera morale su biti donesene, a policiji dane veće ovlasti kako bi mogli provoditi represivnije mjere prema svima koji ne poštuju epidemiološke mjere.

BOŽO JURIĆ, ministar zdravstva u Vladi TK

 "Pojedinci ne poštuju mjere koje su na snazi i s tim u vezi su i pokrenute aktivnosti oko izmjene zakona o javnom redu i miru da bi se i na taj način represivnim mjerama prema onima koji su neposlušni pokušalo što više utjecati na poštivanje važećih mjera".

Za građane kazne su do 500 KM, a za poslodavce i do 2000 KM uz mogućnost zabrane rada do 6 mjeseci. Ugostitelji su ogorčeni, jer će u njihovim objektima policija moći pisati kazne i njima i gostima.

JASMINA NUMANOVIĆ STJEPANOVIĆ, Asocijacija ugostitelja TK

 "Ono zašto smo mi kao ugostitelji ogorčeni i ne znam koliko to javnost uopće zna, je da smo mi jedina branša koja podliježe pod osam različitih inspekcija.Već smo dugo, dugo na toj nekoj meti gdje se isključivo nas itekako gčeda kako radimo. Ovako je nemoguće raditi i sigurno će i dalje se morati organizovati i nažalost na ulicama tražiti svoje pravo.

Zakonodavno-pravna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona nije dala pozitivno mišljenje o dopunama zakona o javnom redu. Smatraju da je pun pravnih manjkavosti i nedoumica, te da su ovakve izmjene zahtijevale širu javnu raspravu.

MUAMER ZUKIĆ, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Skupštine TK

 "Iako su tekstom male izmjene zakona, riječ je o ozbiljnim izmjenama zakona i mi imamo dilemu šta će to konkretno značiti, kako provesti. Ne vidimo ni iz zakona niti iz njegovog obrazloženja kako će to u praksi funkcionirati. Dakle, imamo bojazan da li će građani biti kažnjavani tek tako".

Pitanje je i hoće li policijske kazne biti valjane. Naime, na razini Federacije BiH već postoji zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti koji takođe podrazumijeva novčano kažnjavanje građana.

BORIS KREŠIĆ, zastupnik u Skupštini TK

 "Na sudovima se građani mogu pozvati na pogrešnu primjenu materijalnog prava, odnosno pogrešnu primjenu određenog zakona gdje samo sanitarni inspektor, a ne pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova mogu propisivati te prekršaje. Imat ćemo situaciju da za isto djelo imamo dva zakona koji propisuju prekršaje za isto djelo".

Građani podsjećaju da još čekaju na cjepiva, ali zauzvrat dobivaju nove policijske represivne mjere. Zdravljem su ih već platili, a sada će morati i novčano.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 30.03.2021.

Naslov: Redakcija