Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENI I DOPUNAMA ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Brišu se zakonske odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak

02.04.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uslovima za nabavljanje oružja.

Ovim nacrtom zakona brišu se zakonske odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak.

Te zakonske odredbe nisu opravdale svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku.

Kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim licima, ocijenjeno je da je te odredbe potrebno drugačije definisati, jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima predstavljalo porodično nasljeđe, trofej ili slično.

Predložena su zakonska rješenja koja će dati mogućnost resornom ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće uticati na bezbjednost lica i imovine.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 29.03.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija