Zastava Srbije

PORESKA UPRAVA RS: Pojačana kontrola izdavanja fiskalnih računa

02.04.2018.


Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi" koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Republike Srpske.

Pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, tokom ovog mjeseca biće pojačan i rad inspektora Poreske uprave Srpske na terenu, koji će u narednom periodu kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

Naime, inspektori Poreske uprave će u narednom periodu ove pojačane kontrole vršiti svakog radnog dana, ali i u dane vikenda i to u smjenama, pa ovom prilikom pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti i sebe ne dovedu u situaciju da pred i za vrijeme vaskršnjih praznika budu privremeno zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa.

S ciljem preventivnog djelovanja, a što je i smisao ove kampanje, naglašavamo da je važno promjeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca.

Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje....

Borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

Naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza.

Prema tome, Poreska uprava prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga.

Poreska uprava Srpske ovim putem još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave.

O rezultatima pojačanih kontrola inspektora Poreske uprave RS na terenu javnost će biti blagovremeno informisana.

Podsjećanja radi, inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u 2017. godini izvršili ukupno 3.370 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.620 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1.143.770 maraka. Istovremeno, inspektori Poreske uprave su u tom periodu za 581 poreskog obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 01.04.2018.

Naslov: Redakcija