Zastava Srbije

ZAKON O NEPOKRETNOJ IMOVINI RS: Zakon stupio na snagu iako je njegovu primjenu odgodio visoki predstavnik u BiH. Ustavnost Zakona razmatraće Ustavni sud BiH 2. marta 2023. godine

02.03.2023.


Iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a obavijestili su javnost da je stupio na snagu Zakon o nepokretnoj imovini RS-a iako je njegovu primjenu odgodio visoki predstavnik u BiH.

Saopćenjem za javnost su iz Uprave za geodetske poslove RS-a koja se inače i bavi imovinsko-pravnim odnosima u tom entitetu, govorili o posljednjim dešavanjima u vezi sa spornim zakonom RS-a koji za cilj ima priskrbiti državnu imovinu.

"Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, te zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi se zabranila primjena zakona do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Ustavni sud BiH nije donio privremenu mjeru kojom bi se zabranila primjena Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti", istakli su iz Uprave.

Ističu kako Ustavni sud BiH može na sopstvenu inicijativu ili na zahtjev podnosica zahtjeva odrediti svaku privremenu mjeru za koju smatra da treba da je donese u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka.

"Također, predsjednik Ustavnog suda BiH može, izuzetno u nemogućnosti sazivanja sjednice, da odredi privremenu mjeru za koju smatra da treba da je donese u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka", ističu.

Podsjetili su i da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nakon vanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

"Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove nastavlja da obavlja poslove i zadatke u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske koji su na pravnoj snazi", poručili su iz entitetske Uprave.

Zahtjev člana Predsjedništva BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bit će razmatran na sjednici Ustavnog suda BiH u četvrtak 2. marta.

To je objavio Ustavni sud BiH u najavi 133. Plenarne sjednice koja će se održati elektronskim putem sa početkom u 09:00 sati.

Podnosilac zahtjeva je, na osnovu člana 64. Pravila Ustavnog suda, podnio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage osporeni Zakon do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je preuranjeno podnio apelaciju, zbog toga što je podnio prije početka roka za podnošenje zahtjeva. Bećirović je iz tog razloga dostavio ispravljeni zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Narodna skupština RS-a je usvojila sporni zakon 28. decembra prošle godine uprkos tome što je Ustavni sud BiH sličan zakon već jednom stavio van snage.

U obrazloženju, Ustavni sud BiH je naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a je zato razmatralo zahtjev Bošnjaka da se utvrdi povreda vitalnog nacionalnog interesa, međutim zahtjev nije prihvaćen.

Kako ti mehanizmi nisu uspjeli, Zakon je objavljen u Službenom glasniku te stupio na snagu. Zbog toga je potreban brza reakcija Ustavnog suda BiH, koja bi onemogućila da se na entitet uknjižava državna imovina.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska. Iako se očekivalo da poništi zakon, Schmidt ga je suspendovao i odluku ostavio Ustavnom sudu BiH.

Osim Bećirovića, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS-a sudu su uputilo je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zatim 11 jedanaest zastupnika iz Predstavničkog doma BiH te pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 01.03.2023.

Naslov: Redakcija