Zastava Srbije

UDRUŽENJE BANAKA BIH: Sigurni depoziti građana u svim bankama

02.03.2022.


Udruženje banaka Bosne i Hercegovine obavještava javnost da građani - korisnici Sberbank dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka nemaju razloga za brigu.

Iz spomenutog udruženja naglašavaju da građani ne trebaju brinuti jer ruskog elementa u obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini više nema, obzirom da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sber bankama u oba entiteta.

Ovom odlukom prekinuta je veza s ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sber banaka u našoj zemlji.

Obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini su izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizirane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost.

"Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o osobnoj sigurnosti. Sve banke u Bosni i Hercegovini, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa”, istakao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pozdravlja blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor Bosne i Hercegovine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.02.2022.

Naslov: Redakcija