Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O LIJEKOVIMA I MEDICINSKIM SREDSTVIMA: Predlaže se da se promet lijekovima omogući i zdravstvenim ustanovama, odnosno drugim pravnim osobama koje imaju odobrenje za obavljanje zdravstvene djelatnosti

02.03.2020.


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrao je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović. Radi nedostatka entitetske većine Prijedlog zakona je poslat na usaglašavanje Kolegiju Doma.

Poslanici Mirjana Marinković Lepić je ukazala da se radi o dopuni člana 63. stav 3 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik BiH", br. 58/2008), gdje se kaže da "pravne osobe koje prometuju lijekovima na veliko, smiju prodavati lijekove samo pravnim i fizičkim osobama koje imaju dozvolu za promet lijekova na veliko i malo".

- Naš prijedlog je da se tu doda i izraz "i zdravstvenim ustanovama, odnosno drugim pravnim osobama koji imaju odobrenje za obavljanje zdravstvene djelatnosti" - pojasnila je Marinković Lepić.

Po njenim riječima, ovim zakonom je definiran promet lijekova na veliko i malo.

- Ovdje je u pitanju činjenica da se vakcine, pogotovo one koje nisu u procesu obavezne imunizacije, nabavljaju u apotekama, da se na određeni način prekida taj 'hladni lanac', jer ne znamo na koji se način oni koji kupuju te vakcine ophode prema njiima. Da li ih pravilno čuvaju, koliko je vremena proteklo od kupovine itd. To se pogotovo odnosi na one osobe koje, ili zbog obaveze vakcinacije u određenim zemljama i u određenim dijelovima svijeta moraju da se vakcinišu, tako da bismo samo željeli da se dopuni ova odredba da se promet lijekovima omogući i zdravstvenim ustanovama, odnosno drugim pravnim osobama koje imaju odobrenje za obavljanje zdravstvene djelatnosti - pojasnila je Marinković Lepić.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 26.02.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija