Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojeno više nacrta zakona, izvještaja i informacija

02.03.2018.


Narodna skupština Republike Srpske je u trećem nastavku 23. redovne sjednice usvojila četiri nacrta zakona, te Nacrt strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine kao i Informaciju o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj (2013 – 2017).

Usvojeni su sljedeći nacrti zakona:

  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju,
  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama,
  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku kojim je izvršeno usklađivanje odluka Ustavnog suda Srpske i Ustavnog suda BiH i
  • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku.

Poslanici su usvojili i Informaciju o aktivnostima Republike Srpske u oblastima regionalne i institucionalne saradnje, te Izvještaj o saradnji institucija Republike Srpske sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Hagu za period 01.01 - 31.12.2016.godine.

Usvojen je Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina uz Zaključak kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske i predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da u roku od 60 dana naprave analizu postojećih zakonskih propisa i eventualne prijedloge za njihovu promjenu kako bi se omogućila efikasnija revizija i obnavljanje postupaka u predmetima ratnih zločina, a u vezi sa novim okolnostima i činjenicama. Cilj ove aktivnosti je utvrđivanje stvarne istine u pojedinim predmetima, kao i utvrđivanje eventualne odgovornosti za lažna svjedočenja ili svjedočenja pod pritiskom, a koja su bitno uticala na presude u pojedinim slučajevima.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Dugoročnog programa razvoja osnovnih geoloških istraživanja Republike Srpske za period od 2014. do 2017. godine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Statistički program Republike Srpske za period 2018 – 2021. godine i Budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2018. godinu.

Termin nastavka 23. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske biće naknadno utvrđen.

Preostale tačke Dnevnog reda 23. redovne sjednice su:

  • Interpelacija za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema – prijedlog narodnih poslanika;
  • Interpelacija za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj – prijedlog narodnih poslanika.
  • Izbor i imenovanja.

IZVOR: Vebsajt Narodna skupština Republike Srpske, 01.03.2018.

Naslov: Redakcija