Zastava Srbije

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI I SPASAVANJU U VANREDNIM SITUACIJAMA: Epidemiološke mjere propisuje Vlada Srpske

02.02.2022.


Epidemiološke mjere u Republici Srpskoj više ne određuje Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske već ih propisuje Vlada RS.

To je regulisano Zakonom o dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Sl. glasnik RS", br. 111/2021), na osnovu kojeg Republički štab za vanredne situacije RS predlaže Vladi RS mjere.

Drugim riječima, Republički štab za vanredne situacije sada ima zakonsko uporište za rad.

Zakon je stupio na snagu krajem prošle godine i od tada Vlada RS donosi uredbe kojima su definisane epidemiološke mjere u Republici Srpskoj nakon prjedloga Republičkog štaba za vanredne situacije.

Upravo je to razlog zbog kojeg je ministar zdravlja RS Alen Šeranić poništio dvije naredbe o prestanku važenja naredbe o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona. Dakle, sada su sve epidemiološke mjere regulisane uredbama Vlade RS na osnovu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

Tako je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do ponoći, te nošenje maski u zatvorenom prostoru regulisano Uredbom Vlade RS, a ne na osnovu zaključka Štaba kako je bilo ranije.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Tijana Grujić, 28.01.2022.

Naslov: Redakcija