Zastava Srbije

NACRT BUDŽETA INSTITUCIJA I MEĐUNARODNIH OBAVEZA BIH: Nacrt upućen Vijeću ministara BiH

02.02.2021.


Ministarstvo finansija i trezora BiH uputilo je Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH tekst Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, potvrđeno je u kabinetu ministra Vjekoslava Bevande.

"Ne možemo reći kada će se o Nacrtu budžeta izjašnjavati ministri jer je formiranje dnevnog reda nadležnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", ukazali su u Ministarstvu finansija BiH.

Bevanda je ranije izjavio da je, prema usvojenom Globalnom fiskalnom okviru, budžet za institucije BiH za ovu godinu povećan. Iznosit će 1 milijardu i 27 miliona KM.

Nacrt budžeta institucija BiH usvaja Vijeće ministara BiH, pa će nakon što obave svoj dio posla Nacrt budžeta dostaviti Predsjedništvu BiH kao ustavnom predlagaču budžeta.

Predsjedništvo BiH potom u dalju proceduru usvajanja dostavlja budžet Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Ne možemo komentarisati niti procjenjivati kada će se koja od institucija nadležnih za usvajanje budžeta izjašnjavati o ovom dokumentu", ukazali su u Ministarstvu finansija BiH.

Podsjećamo, parlamentarci su na proteklim sjednicama Parlamentarne skupštine BiH tražili odgovore na pitanje u kojoj fazi je budžet i zašto nije pripremljen do 31. decembra 2020. godine.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.01.2021.

Naslov: Redakcija