Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O KORIŠTENJU I UPRAVLJANJU IMOVINOM U DRŽAVNOJ SVOJINI BIH: Ustavnopravna komisija podržava Prijedlog zakona, poslanici iz Srpske glasali protiv


Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini BiH, dobio je podršku Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH za usaglašenost sa ustavnopravnim sistemom BiH i za principe Prijedloga zakona, iako su poslanici iz Republike Srpske glasali protiv.

Poslanik Momčilo Novaković rekao je da je protiv ovog Prijedloga zakona, jer se unaprijed zna da neće proći u parlamentu jer neće imati podršku iz Republike Srpske. Novaković je najavio da će tokom sjednice biti protiv svih ponuđenih prijedloga, a podršku tokom glasnja u većini slučajeva nisu dali ni ostali poslanici iz Srpske.

I Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, dobio je podršku za usaglašenost sa Ustavom BiH, pravnim sistemom BiH i principima Prijedloga zakona.

U amandmanskoj fazi, Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, dobio je podršku Ustavnopravne komisije.

Riječ je o Prijedlogu zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH u prvom čitanju kojim BiH, kao članica Međunarodne organizacije rada, ovu oblast harmonizuje sa ratifikovanim međunarodnim konvencijma i međunarodnim pravom.

Ovim zakonom uređuju se međusobna prava i obaveze zaposlenih i institucija BiH, odnosno poslodavca u vezi sa štrajkom.

Zaposleni ne mogu otpočeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada koji se utvrđuje odlukom Savjeta ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti, vodeći posebno računa da moraju biti obezbijeđeni uslovi za neometano odvijanje života i rada, te kretanje ljudi, robe i usluga.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, predlagača Savjet ministara BiH, takođe u amandmanskoj fazi.

Ovim prijedlogom uspostavlja se sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja, te se obezbjeđuju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim razvojem u skladu sa nadležnostima Savjeta ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Savjet ministara BiH u prvom čitanju, kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu sa načelima efikasne javne uprave, podržan je uz amandmane, prema kojim, poslanici neće imati pravo na savjetnike i šefove kabineta.

Poslanik Lazar Prodanović oštro je kritikovao ponuđna rješenja, uz ocjenu da su neprivatljiva, te da Savjet ministara BiH o tome trebalo da vodi računa na vrijeme.

Izmjenama i dopunama ovog zakona jednoobrazno se rješavaju pitanja posebnih uslova za imenovanje rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca upravnih organizacija, čime se stvara mogućnost veće konkurencije i sprečava praksa subjektivnosti u isticanju uslova koje su do sada propisivale institucije pojedinačno.

Istovremeno se precizira mandat vršioca dužnosti rukovodilaca i naglašava rad upravnih inspektora radi unapređenja kontrole u upravi.


Izvor: Vebsajt RTRS, 01.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772