Zastava Srbije

USKORO PREGOVORI O POVEĆANJU PREMIJE NA SVE VRSTE OSIGURANJA U RS

01.12.2022.


Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su za devet mjeseci ove godine 78,5 mil KM na ime naknade štete klijentima, što je za 13,5 mil KM više u odnosu na isti period lani.

Rekao je to predsjednik Skupštine udruženja osiguravajućih društava RS Bojan Popović, dodavši da je trend rasta isplate štete klijentima nastavljen i nakon polugodišta.

Popović je istakao da ima još dosta likvidirane štete koja bi trebalo da budu isplaćena do kraja godine, te da će ta cifra na kraju decembra biti daleko veća.

- Analiza pokazuje da je od januara do kraja septembra ove godine ukupna premija iznosila 209 mil KM, dok je u istom periodu lani iznosila 194 mil KM - istakao je Popović.

Naglasio je da do kraja ove godine sigurno neće biti promjene tarifa, ali da već sada brojke ukazuju na nedovoljnost premije i da će se sa regulatorom morati pregovarati o povećanju premije ne samo od auto-odgovornosti nego i drugih vrsta osiguranja, s obzirom na drastičan porast isplate štete u pojedinim segmentima.

- Kada govorimo o imovinskim osiguranjima, isplata štete je za devet mjeseci porasla za 234% u odnosu na isti period 2021. - naglasio je Popović.

Iako je osiguranje od auto-odgovornosti oduvijek bilo dominantno, Popović ističe da su se u posljednje vrijeme još neke vrste osiguranja počele izdvajati.

- U ovoj godini, u odnosu na proteklu, najviše je raslo osiguranje garancija i osiguranje od različitih finansijskih gubitaka. To pokazuje da se polako mijenjaju trendovi na tržištu osiguranja i da i kod nas rastu neke vrste osiguranja kojih ranije i nije bilo u nekoj značajnijoj mjeri - rekao je Popović.

Kada je riječ o poslovanju osiguravajućih društava, Popović ističe da će završni godišnji račun pozicionirati svaku osiguravajuću kuću, ali da se već sada zna da pojedine posluju na samoj ivici pozitivnosti.

- Ukupan rezultat je još pozitivan, ali je on na polugodištu ove godine bio manji za 23% u odnosu na polugodište prošle godine, dok je za devet mjeseci taj procenat nešto manji. Pravu sliku imaćemo na kraju godine kada isplatimo i svu likvidiranu štetu - kazao je Popović.

Govoreći o nedavno održanim Danima osiguranja RS, Bojan Popović je podsjetio da je potpisan sporazum sa Udruženjem osiguravača Srbije, te da se preduzimaju koraci na osnivanju informacionog centra društava za osiguranje RS.

- Imali smo već nekoliko sastanaka, razmijenili iskustva sa kolegama iz Srbije i trenutno sa Agencijom za osiguranje RS i Ministarstvom finansija radimo na izmjenama zakona koje će nam dati osnovu za formiranje tog centra. Nije realno očekivati da se to dogodi prije sredine iduće godine - rekao je Popović.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 29.11.2022.

Naslov: Redakcija