Zastava Srbije

ZAKON O OBRAZOVANJU ODRASLIH: Definisano je da se formalnim obrazovanjem odraslih mogu baviti osnovne i srednje škole koje podnesu zahtjev za upis u Registar organizatora obrazovanja odraslih

01.12.2021.


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da se novim zakonom o obrazovanju odraslih realizuju strateški ciljevi u ovom, kao i integralnom sistemu obrazovanja.

Ti ciljevi su, kaže Trivićeva, usmjereni na unapređenje obrazovanja odraslih, odgovore na potrebe tržišta rada i pojedinaca za novim zanimanjima i vještinama, unapređenje mogućnosti za zapošljavanje, povećanje vrijednosti ljudskog kapitala i mogućnost socioekonomskog razvoja Republike Srpske.

- Osim toga, ovim zakonskim rješenjima omogućava se fleksibilniji sistem obrazovanja odraslih i njegova veća dostupnost, podrška tržištu rada i saradnja sa društvenim partnerima na ostvarenju navedenih ciljeva - rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je Zakon o obrazovanju odraslih usklađen sa Strategijom obrazovanja odraslih za period 2021. do 2031. godina, kao i sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Definisano je da se formalnim obrazovanjem odraslih mogu baviti osnovne i srednje škole koje podnesu zahtjev za upis u Registar organizatora obrazovanja odraslih.

Obrazovanjem odraslih mogu se baviti i druge obrazovne ustanove kojima se daje mogućnost da obavljaju obrazovanje odraslih, a moraju da ispunjavaju materijalne, kadrovske i druge uslove u skladu sa važećim pedagoškom standardima i normativima za program za koji traže odobrenje.

- Takođe, propisano je da se ispunjenost uslova za izvođenje formalnih programa obrazovanja odraslih utvrđuje neposrednim uvidom komisija koju imenuje ministar - pojasnila je Trivićeva.

Ona je napomenula da će, uz nova zakonska rješenja, obrazovanjem odraslih moći da se bave svi organizatori obrazovanja odraslih uz uslove koji su propisani, kao i uz pojačane kontrole pri organizaciji i realizaciji različitih programa ovog obrazovanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 25.11.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija