Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH

01.12.2021.


Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojeg su predložili zastupnik Irfan Čengić (SDP) i delegat Doma naroda Elmedin Konaković (NiP).

Čengić je napomenuo da, kako je naveo, osam godina ne postoji tijelo koje provodi Zakon o sukobu interesa.

"Tri godine se borim za rješavanje ovog pitanja u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Sljedeći korak jeste da nacrt zakona usvoji Dom naroda. Vjerujem da će delegati Aljoša Čampara (NiP) i Konaković uspjeti staviti nacrt zakona na dnevni red naredne sjednice Doma naroda. Nakon toga slijedi javna rasprava i razmatranje prijedloga zakona na oba doma", obrazložio je.

Čengić je prihvatio i predložene amandmane zastupnika SDA Adnana Efendića koji su sada sastavni dio zakona.

Podsjetio je da je rješavanje problema u ovoj oblasti među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije te da na ovaj način daju doprinos evropskom putu Bosne i Hercegovine.

"Ovaj zakon samo omogućava implementaciju važećeg zakona koji se ne implementira već osam godina", dodaje.

Prema njegovim riječima, pored ovog zakona je dostavio i sistemski zakon i reformu u ovoj oblasti, ali da u ovom mandatu nema snage da takvo rješenje prođe, jer su snage koje rade protiv uređivanja u skladu sa EU preporukama prejake u svojim blokadama.

"U prvom redu to je Federalno ministarstvo pravde", zaključio je zastupnik SDP-a Irfan Čengić.

Javna rasprava o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u organima vlasti trebao bi trajati 60 dana.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je jednoglasno prihvatio da se sadašnji pripadnici Oružanih snaga, a bivši borci ARBiH i HVO-a, penzionišu pod uslovima pod kojima su ranije penzionisane njihove kolege.

Riječ je o Prijedlogu zakona o vanrednom usklađivanju penzija koje su ostvarene po Zakonu o službi Oružanih snaga. Njegov predlagač je zastupnik SDA Zijad Mušić, koji je obrazložio šta podrazumijeva ovaj zakon.

Ocijenio je da je izmjenama entitetskog Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, koje su na snagu stupile 1. marta ove godine, spomenuta populacija diskriminisana. Istakao je da je riječ o 2.300 pripadnika Oružanih snaga, koji su nekada bili borci ARBiH i HVO-a.

Napomenuo je da je prvobitni prijedlog bio da se penzionišu po koeficijentu 1,81, ali da je to bilo previše za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Zavod za penziono i invalidsko osiguranje. Kako je kazao Mušić, potom je predloženo da koeficijent bude 1,46, da bi onda konačan prijedlog bio 1,29.

Podsjetio je koliko iznosi penzija vojnika, pripadnika Oružanih snaga i bivšeg borca ARBiH, odnosno HVO-a, koji je penzionisan prije izmjena Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, a koliko bi iznosila penzija onih koji bi se penzionisali nakon izmjena ovog zakona.

"Vojnik je odlazio u penziju sa 720 KM, a njegov kolega poslije penzionisan je sa 230 KM manjom penzijom. Oni su tražili ispravku diskriminacije", poručio je.

Mušić je naglasio da je riječ o grupi ljudi koji će se penzionisati do 2027. te da više neće biti onih s ovakvim statusom. Naveo je da će za njihovo penzionisanje biti potrebno 6,5 miliona KM. Ne misli da će ovim biti ugroženo funkcionisanje penzionog sistema, na šta su pojedini ranije upozoravali.

Da bi zakon o vanrednom usklađivanju penzija koje su ostvarene po Zakonu o službi Oružanih snaga stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.


IZVOR: Vebsajt Klix, 30.11.2021.

Naslov: Redakcija