Zastava Srbije

RS: Nastava u školama do kraja prvog polugodišta

01.12.2020.


"Do kraja prvog polugodišta nastava se može normalno odvijati u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, uz poštovanje svih epidemioloških mjera", potvrdila je ovo ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić nakon sastanka sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Draganom Gnjatićem.

Ona je podsjetila da je u proteklih mjesec dana, usljed nepovoljnih epidemioloških okolnosti, 12 osnovnih škola, od kojih sedam u Trebinju, obustavilo nastavu u školama i organizovalo njeno izvođenje na daljinu.

"Prema trenutnim podacima, sve te škole danas završavaju sa nastavom na daljinu i od ponedjeljka, 30. novembra, nastavljaju sa organizacjom nastave u školama", rekla je ministar Natalija Trivić, naglasivši da je stanje u školama zadovoljavajuće i pod kontrolim.

Kad je riječ o učenicima pozitivnim na virus korona, ona je rekla da je u osnovnim školama trenutno 105 aktivnih slučajeva, a u srednjim školama njih 119, te podsjetila da svi učenici koji se nalaze u izolaciji nastavu mogu da prate putem interneta ili na programu RTRS-a.

Ministar Natalija Trivić je još jednom podsjetila da svi direktori škola, odnosno krizni štabovi lokalnih zajednica mogu da podnesu inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture o obustavi nastave u školama za određen period i prelazak na onlajn nastavu, ukoliko smatraju da to diktira epidemiološka situacija.

"Tokom zimskog raspusta, koji će trajati do 21. januara, pratićemo epidemiološku situaciju i vidjećemo da li je to vrijeme da se učenici vrate u školske klupe ili ćemo produžiti zimski raspust ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala", navela je ministar Natalija Trivić.

Kad je riječ o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture, ona je napomenula da je Vlada Republike Srpske ove godine realizovala povećanje plata prosvjetnim radnciima.

"U ovom trenutku ne možemo da kažemo da će tako biti i naredne godine zato što je primarno da se sačuva zdravstveni sistem. Nama je veoma važno da sačuvamo sadašnji nivo plata i mi ćemo u tome uspjeti", rekla je ministar Natalija Trivić te naglasila da neće biti smanjenja plata.

Ona je zahvalila svim prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj, koji, kako je navela, svakodnevno ulažu ogroman napor da u otežanim uslovima prenose znanje učenicima i rade sa njima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić ponovio je da će se nastava do kraja prvog polugodišta odvijati po školskom kalendaru.

"Ono što je bitno za prosvjetne radnike jeste da neće biti smanjenja plata i naknada", rekao je Gnjatić.

On je dodao da je u Srpskoj mali broj prosvjetnih radnika pozitivnih na virus korona, te da se u svim školama poštuju preporuke i mjere nadležnih organa.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 27.11.2020.

Naslov: Redakcija