Zastava Srbije

ODBOR ZA USTAVNA PITANJA NARODNE SKUPŠTINE RS: Utvrđeni odgovori po kojima u pet akata nije povrijeđen vitalni nacionalni interes nijednog konstitutivnog naroda ni ostalih i uputio ih u proceduru Ustavnom sudu RS-a

01.12.2016.


Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je odgovore po kojima u pet akata nije povrijeđen vitalni nacionalni interes nijednog konstitutivnog naroda ni ostalih i uputio ih u proceduru Ustavnom sudu RS-a.

Na sjednici održanoj 30. novembra 2016. godine utvrđeni su odgovori u vezi s pet predmeta Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a, nakon što je Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda inicirao proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Smatraju da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda ugrožavaju odluka o konstatovanju rezultata republičkog referenduma o Danu RS-a, zatim o davanju posebnih ovlaštenja članovima Komisije za provođenje referenduma u RS-u, kao i zaključak u vezi s izvještajem Komisije za provođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?

Klub Bošnjaka je stavio veto i na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

O ovim pitanjima Ustavni sud RS-a izjasnit će se u narednim danima.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 30.11.2016.