Zastava Srbije

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O RADU FBIH: Omogućava se rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu

01.11.2023.


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da su pripremljene dopune Zakona o radu kojim se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu, kao i da su zatražena mišljenja na ovaj tekst dopuna.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se dopunom Zakona o radu studentima omogućava rad na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana, odnosno šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima s povećanim rizikom.

- Iako ćemo Zakon o radu mijenjati tek naredne godine, na ovu dopunu smo se odlučili zbog velikog broja zahtjeva poslodavaca, inicijativa zastupnika i zastupnica Parlamenta FBiH, kao i zbog velikog odlaska mladih iz zemlje - izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

On je dodao da će se dopunom Zakona omogućiti legalan rad studenata, sticanje prakse i radnih navika tokom školovanja što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja.

Iz Ministarstva navode i da se studentima omogućava sticanje zarade što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i studenata tokom školovanja, kao i osjećaj vrijednosti i ličnog i društvenog doprinosa.

S druge strane, poslodavcima će se omogućiti jednostavno i povoljno angažovanje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćno-tehnički poslovi, saopćeno je, između ostalog, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 30.10.2023.

Naslov: Redakcija