Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O REPREZENTATIVNOSTI SINDIKATA I UDRUŽENJA POSLODAVACA U FBIH: Nacrt zakona upućen u dvomjesečnu javnu raspravu

01.11.2019.


Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine odobren je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te je istovremeno upućen u dvomjesečnu javnu raspravu.

Donošenje Zakona o reprezentativnosti sindikata predstavlja dio reforme radnog zakonodavstva u cilju unaprjeđivanja prava na slobodno organizovanje i udruživanje u sindikate i udruženja poslodavaca, slobodu osnivanja i udruživanja u saveze i udruženja višeg nivoa, a u vezi sa pravom na kolektivno pregovaranje u svrhu unaprjeđivanja ekonomskih i socijalnih interesa, navodi se u obrazloženju predlagača Nacrta zakona o reprezentativnosti, Vlade FBiH.

zastupnik Zlatko Ercegović ukazao je da se boji da će bilo koja tužba dovesti da ovaj zakon padne na Ustavnom sudu, zbog njegovih manjkavosti.

Elzina Pirić kaže da je Nacrt zakona dobra polazna osnova, ali nije dobro razdvajanje sindikalnih udruženja, kako to Nacrt zakona predviđa.

Belma Pojskić kaže da je vrijeme da Zakon o reprezentativnosti bude donesen.

"U vrijeme kada je sve manje ljekara, mislim da je vrijeme da im se ovako ukaže pažnja", dodaje Pojskić i dodala da se treba smanjiti rok za javnu raspravu.

Azra Hadžić-Bećirspahić dala je punu podršku ovom zakonu.

"Tražimo da se sa 20 posto smanji na 15 posto potrebnog broja članova za formiranje sindikata u odnosu na broj zaposlenih. Rok za javnu raspravu trebao bi biti 30 dana, upravo zbog problematike doktora", dodala je Hadžić-Bećirspahić.

Alma Kratina ukazala je da su saglasni da Nacrt zakona o reprezentativnosti ide u proceduru.

"Apelovala bih prema resornom ministru da idemo i sa drugim nedostajućim zakonima, među kojima je i zakon o uvezivanju staža. Apelujem da javna rasprava bude u što kraćem roku", poručila je Kratina.

Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca dobio je podršku 71 zastupnika, uz dva suzdržana i jedan protiv.


IZVOR: Vebsajt Patria, 29.10.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija