Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: Nacrtom zakona izvršena je podjela postrojenja na mala i utvrđene vrste podsticaja koje mogu ostvariti

01.10.2021.


Nacrtom zakona o obnovljivim izvorima energije uređuje se oblast planiranja i podsticanja proizvodnje i potrošnje električne energije u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je naveo da je navedenim zakonom izvršena podjela postrojenja na mala i utvrđene vrste podsticaja koje mogu ostvariti.

- Zakonskim rješenjem se utvrđuju sistem podsticaja i mjere podsticanja za proizvedenu električnu energiju iz obnovljivih izvora, institucionalno sprovođenje sistema podsticaja, te uređuju pitanja izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - rekao je Đokić u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući zakonsko rješenje.

On je naveo da sistem podsticaja, definisan važećim Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji ("Sl. glasnik RS", br. 39/2013, 108/2013, 79/2015 i 26/2019), nije dao zadovoljavajuće rezultate u pogledu povećanja učešća obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji, a uzrokuje stalno povećanje naknada za krajnje potrošače.

Đokić je istakao da je radi toga došlo do promjene zakonodavstva EU i usvajanja nove direktive Evropskog parlamenta i Savjeta o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora energije.

- Nova direktiva predviđa reformu sistema podsticaja tako da podsticajne mjere moraju biti ekonomičnije, odnosno treba da budu zasnovane na tržišnim principima, s ciljem da se ograniči, odnosno smanji rast naknade za podsticanje obnovljivih izvora energije i da bude olakšan razvoj projekata koji koriste obnovljive izvore energije uvođenjem transparentnijeg mehanizma za raspodjelu podsticaja - naveo je Đokić.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 29.09.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija