Zastava Srbije

VLADA FBIH: Prihvaćena inicijativa za dopunu Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivu naseljenih mjesta u određenim općinama

01.10.2021.


Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog minitarstva kulture i sporta, donijela 32 odluke o nagradama sportistima, trenerima, sportskim savezima i klubovima za ostvarene vrhunske sportske rezultate, u ukupnom iznosu od 268.500 konvertibilnih maraka.

Za osvojena prvenstva Bosne i Hercegovine u sezoni 2020/2021. godina, nagrade od po 15.000 KM dodijeljene su Odbojkaškom klubu Fantomi iz Sarajevo (sjedeća odbojka), Hrvatskom košarkaškom klubu Široki iz Širokog Brijega, Rukometnom klubu Izviđač iz Ljubuškog, SFK 2000 Sarajevo iz Sarajeva, te Futsal clubu Mostar SG iz Mostara.

Nagrade od po 7.000 KM pripale su Judo klubu Bosna iz Sarajeva za osvojena prva mjesta ekipno za seniore i seniorke na Prvenstvu BiH.

Taekwondo klubu Novi Grad iz Sarajeva je za osvojeno drugo mjesto na Evropskom prvenstvu u kategoriji seniora dodijeljeno 22.500 KM, od čega sportisti Nedžadu Husiću 15.000 KM, a njegovom treneru Harisu Husiću 7.500 KM.

Za ostvarenu A olimpijsku normu za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine plivačica Lana Pudar nagrađena je sa 5.000 KM. Njoj je pripala i nagrada od 3.000 KM za ostvaren državni rekord u disciplini 100 m delfin, a njeni treneri Alena Ćemalović i Deni Mandić dobili su 1.500 KM.

Za ostvarenu A olimpijsku normu za Zimske olimpijske igre u Pekingu sa po 5.000 KM nagrađeni su reprezentativci BiH Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić.

Isti iznos pripao je članu Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva Nedžadu Husiću koji je, također, ispunio A normu za OI Tokio 2021.

Za postignuti državni rekord u brzom klizanju na Svjetskom prvenstvu, klizaču Tariku Omeragiću dodijeljeno je 3.000 KM, a njegovom treneru Nihadu Bašiću 1.500 KM.

Član Taekwondo kluba Mladost iz Sarajeva Erol Nući, za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom klupskom prvenstvu, dobio je nagradu od 10.000 KM, a njegov trener Gzim Nući 5.000 KM.

Za osvojenu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskom boksu za juniore i juniorke, član Bokserskog kluba Novi Grad iz Sarajeva Tari Bohatjuk nagrađen je sa 5.000 KM, a njegov trener Redžep Halilović sa 2.500 KM.

Članica Hrvatskog taekwondo kluba Hvojnica iz Fojnice Marija Štetić je, za osvojeno drugo mjesto na Evropskom prvenstvu u kategoriji seniorki, dobila nagradu od 15.000 KM, a njen trener Ivan Krajina 7.500 KM.

Osvojeno treće mjesto na Evropskom prvenstvu u karateu i parakarateu je članu Karate kluba Student iz Tuzle Borisu Kasumoviću donijelo nagradu od 5.000 KM, a njegovom treneru Uni Selman Žilić 2.500 KM.

Za postignuti državni rekord u disciplini 200 m sprint u kategoriji T11, članu Atletskog kluba osoba sa invaliditetom Novi Grad iz Sarajeva Omaru Bojčiću dodijeljeno je 3.000 KM, a njegovom treneru Elmiru Ćerimagiću 1.500 KM.

Članovima Streljačkog kluba Sarajevo iz Sarajevo Segmedini Bjelošević i Nedžadu Džankoviću dodijeljeno je po 3.000 KM za postavljene državne rekorde u olimpijskoj disciplini Mix tim na Evropskom prvenstvu, a njihovom treneru Nedžadu Fazliji dva puta po 1.500 KM.

Za osvojena prva mjesta i titule državnog prvaka BiH su nagrade od po 2.500 KM dodijeljene atletičarima Stefanu Ćukoviću, Abedinu Mujezinoviću, Ajli Bašić, Samiru Viliću, Neiri Hadžiahmetagić, Egonu Saviću i ženskoj štafeti 4x400 (AK Sarajevo), Almi Hrnjić i Maši Garić (AK Novi Grad Sarajevo), te Ameli Trožić (AK Sana iz Sanskog Mosta).

Nagrade od po 2.500 KM pripale su i atletičarima Amelu Tuki, Sedinu Heci, Mesudu Pezeru, Dejanu Mileusniću, Medihi Salkić i muškoj štafeti 4x400 (AK Zenica iz Zenice), kao i Mahiru Kurtaliću, Hajrudinu Vejzoviću, Rusmiru Malkočeviću i muškoj štafeti 4x100 (AK Sloboda - Tehnograd iz Tuzle).

Plivač Nermin Memić je za državni rekord u disciplini 100 m delfin u paraplivanju nagrađen sa 3.000 KM, a njegov trener Amel Kapo sa 1.500 KM.

Nagrade od po 2.500 KM pripale su i članovima Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva Katarini Kraišnik, Irfanu Čatoviću i Ibrahimu Đonki za osvojena prva mjesta na Prvenstvu BiH.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH upoznao je danas Vladu FBiH sa epidemiološkom situacijom u Federaciji BiH, zaključno s 27.9.2021. godine.

U 38. sedmici zabilježen je pad broja novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence. Ostali indikatori su u daljnjem porastu, a najviše broj pacijenata na raspiratoru.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 117,4 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.

U Federaciji BiH je od 8.3. do 26.9.2021. godine administrirano ukupno 722.310 doza vakcina protiv COVID-19. Prvom dozom je vakcinisano 24,31 posto, a drugom 15,8 posto stanovništva. Kantonima je u istom periodu distribuirano 986.140 doza vakcina.

Kako je navedeno, dosad je registriran ukupno 150.401 laboratorijski potvrđen slučaj COVID-19 i 5.953 smrtna slučaja povezanih sa ovim oboljenjem. Trenutno je evidentirano 7.426 aktivnih slučajeva COVID-19.

Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, prihvatila inicijativu Gradskog vijeća Široki Brijeg za dopunu Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivu naseljenih mjesta u određenim općinama.

Inicijativom Gradskog vijeća traži se utvrđivanje novog naseljenog mjesto “Provo" koje će biti izdvojeno iz naseljenog mjesta "Donji Gradac".

Utvrđeno je da je provedena potrebna procedura neposrednog izjašnjavanja građana, a vidljivi su i razlozi zbog kojih se traži formiranje novog naseljenog mjesta.

Federalno ministarstvo pravde je određeno za nositelja izrade dopune Zakona.

Vlada Federacije BiH je Savezu ratnih vojnih invalida sa 100 posto invaliditetom FBiH dala na privremeno petogodišnje korištenje i bez naknade, poslovni prostor u Sarajevu.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Agencije za državnu službu FBiH o provedenom postupku ocjenjivanja rada državnih službenika u federalnim organima državne službe za 2020. godinu.

Odobreno je raspoređivanje 30.260 KM donatorskih sredstava s podračuna Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz projekta “Evropska sedmica imunizacije” za projekt “Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u BiH”, čiji je donator Američki centar za kontrolu bolesti.

Korisniku eksproprijacije JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo Vlada je dozvolila ulazak u posjed nekretnina prije isplate za nekretnine potpuno eksproprisane rješenjima Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekrentina Općine Ilidža.

Vlada Federacije BiH je donijela potrebne odluke i imenovala komisije za provođenje konkursnih procedura za izbor i imenovanja Stručnog savjeta Agencije za nadzor osiguranja FBiH, direktora Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću, zatim jednog člana Upravnog odbora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH - FIPA, kojeg imenuje Vlada FBiH, te predsjedavajućeg Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Nadzornom odboru JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo Vlada Federacije BiH je dala prethodne saglasnosti za razrješenje člana Uprave - izvršnog direktora za poštanski promet, kao i za imenovanje Avdije Numanovića za vršioca ove dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do 12 mjeseci.

Vlada je Skupštini Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo dala prethodne saglasnosti za razrješenje Vahidina Omanovića dužnosti člana Nadzornog odbora uime državnog kapitala, zbog podesene ostavke, te za imenovanje na ovu dužnost Mirze Kasuma, do isteka mandata ranije imenovanih ostalih članova Nadzornog odbora.

Za člana Komisije za iznalaženje lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada uime Federacije BiH imenovana je Irena Ivičević. Zadatak člana Komisije je da, u saradnji sa ostalim članovima, predstavnicima Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske, iznađe najpovoljniju lokaciju za skladištenje radioaktivnog otpada i da je predloži Vijeću ministara BiH. S tim u vezi, Federalna uprava civilne zaštite danas je zadužena da Vladu informira o lokacijama koje budu predložene za odlaganje radioaktivnog otpada.

Vlada FBiH je, zbog isteka mandata na koji su imenovani, 13 dosadašnjih direktora ili zamjenika direktora kazneno-popravnih zavoda u Federaciji BiH privremeno, na najduže do tri mjeseca, imenovala za vršioce ovih dužnosti.

U ime Vlade FBiH su, za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava opunomoćeni Jadranko Puljić (Ceste d.d. Mostar), Amadeo Mandić (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo) i Jasmina Pašić (RMU Banovići d.d. Banovići).


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 30.09.2021.

Naslov: Redakcija