Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O SUDSKOJ POLICIJI U FBIH: Prijedlog zakona na cjelovit način reguliše položaj, mjesto i ulogu Sudske policije, kao i predsjednika Vrhovnog suda FBiH

01.10.2020.


Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH će se u četvrtak izjasniti o Prijedlogu zakona o sudskoj policiji u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer je nužno da se na cjelovit način reguliše položaj, mjesto i uloga Sudske policije, kao i predsjednika Vrhovnog suda FBiH koji je, na osnovu Ustava FBiH, odgovoran za upravljanje sudskom policijom.

Važeći Zakon o sudskoj policiji ("Sl. novine FBiH", br. 19/1996, 37/2004 i 45/2010 - dr. zakon) ne sadrži sveobuhvatne odredbe i ne daje odgovor na brojna pitanja o pravima i obavezama Sudske policije, a posebno o statusu njenih službenika.

Iz tog razloga Vlada je utvrdila ovaj zakon kojim se uređuje organizacija, upravljanje i rukovođenje, sredstva za rad, nadležnosti, ovlaštenja, radni odnosi, zapošljavanje, obuka i stručno usavršavanje, plaće i naknade, disciplinska i materijalna odgovornost.


IZVOR: Vebsajt Klix, 29.09.2020

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija