Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O REGISTRACIJI POSLOVNIH SUBJEKATA U RS: Registracija elektronskim putem moguća samo za domaća pravna i fizička lica

01.10.2019.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su, u okviru Šeste redovne sjednice, u Banjoj Luci, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj.

Navedenim zakonskim rješenjem utvrđeno je da će registracija elektronskim putem biti moguća samo za domaća pravna i fizička lica.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da se, za strana fizička i pravna lica, kvalifikovani elektronski sertifikat neće izdavati, što će biti omogućeno u sljedećoj fazi reforme registracije poslovnih subjekata.

On je naveo da se razlike ovog rješenja u odnosu na Nacrt zakona odnose na detaljniji postupak elektronske registracije u vezi sa potvrdom prijema e-prijave i dostavljanjem dokumenata uz e-prijavu.

"Takođe, razlike su i u vezi sa podacima koje registarski sud provjerava putem registra nadležnih organa dostavljanjem rješenja o upisu poslovnog subjekta na osnovu e-prijave, ulaganjem žalbe na rješenje i plaćanjem sudske takse u postupku rezervacije poslovnog imena, čija će visina biti uređena Zakonom o sudskim taksama", rekao je ministar Kasipović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 27.09.2019.

Naslov: Redakcija