Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RAZVOJU MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA: Potpuno usaglašavanje definicije malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj sa definicijom malih i srednjih preduzeća u Evropskoj Uniji

01.10.2019.


Narodna skupština Republike Srpske je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi unapređenja poslovnog ambijenta.

Osnovnim Zakonom o razvoju malih i srednjih preduzeća ("Sl. glasnik RS", br. 50/2013 i 56/2013 - ispr.) data je definicija koja ima tri kriterija razvrstavanja, jedan po broju zaposlenih i dva po finansijskim pokazateljima.

Ovim izmjenama predlaže se potpuno usaglašavanje definicije malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj sa definicijom malih i srednjih preduzeća u Evropskoj Uniji.

Realizacijom ovog dijela reforme vrši se i potpunije uređivanje aktivnosti i mjera za realizaciju principa razvoja malih i srednjih preduzeća, odnosno detaljnije se razrađuju dva od deset pricipa.

Takođe, višegodišnja primjena Zakona ukazala je da trenutne nadležnosti ne obuhvataju sve stručne i druge poslove koje Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća obavlja, te je predložena promjena naziva Agencije u "Razvojna agencija Republike Srpske" s ciljem unapređenja položaja, aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Pored navedenog, usklađuje se naziv agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća ili ekonomski razvoj u jednoobrazni naziv "lokalne agencije".


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, 27.09.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija