Zastava Srbije

KANTON SARAJEVO: Privrednicima uskoro na raspolaganju 100 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava

01.09.2022.


Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić (NiP) i članovi uprava BBI, UniCredit i ASA banke potpisali su govore za realizaciju subvencionirane kreditne linije za ovu godinu.

Kreditna linija sa, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, 100 posto subvencioniranom kamatom je program iz godišnjeg plana provođenja Programa poticaja razvoju male privrede, koji se u kontinuitetu provodi već nekoliko godina, dok je u prošloj i ovoj godini značajno unaprijeđen uvođenjem tri umjesto jedne banke koje plasiraju ovu kreditnu liniju, kao i niz drugih poboljšanja.

"Realizacijom kreditne linije sa 100 posto subvencioniranom kamatom omogućavamo podršku privredi, odnosno privrednicima da dođu do neophodnih finansijskih sredstava pod povoljnijim uslovima. To podrazumijeva da privrednici u principu imaju na raspolaganju besplatna kreditna sredstva u iznosu do milion KM s rokom otplate do osam godina i grace periodom do 12 mjeseci. Na ovaj način mi potičemo stabilizaciju likvidnosti i unapređenje poslovne aktivnosti, stabilizaciju postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, širenje poslovanja postojećih, ali i otvaranje novih poslovnih subjekata na području Kantona Sarajevo", izjavio je ministar Delić.

Podsjetio je i da je ovogodišnja kreditna linija, kako je naveo, fleksibilnija u oblasti prihvatljivih djelatnosti koje će imati pravo na korištenje ovih kreditnih sredstava.

"Uvažili smo sve prijedloge, ali i kritike iz prošle godine i ove godine, pravo na subvencionirana kreditna sredstva imaju sve djelatnosti koje su prethodne godine iskazale interes, a u skladu su s formalno-pravnim propisima na osnovu kojih se provodi program razvoja male privrede. To je razlog zbog kojeg očekujemo da će implementacija ovogodišnje kreditne linije ići daleko brže u odnosu na prethodnu godinu", istakao je Delić.

Ukupna vrijednost kreditne linije je skoro 100 miliona maraka, a BBI banka ove godine, kao prvorangirana banka, plasira kreditna sredstva u iznosu od 49 miliona KM.

"Kao lider na tržištu Bosne i Hercegovine u implementaciji subvencioniranih linija finansiranja, mi u BBI banci smo spremni da i putem ovog projekta pružimo podršku i omogućimo razvoj i napredak domaćih kompanija s područja Kantona Sarajevo. Trajnu opredijeljenost BBI banke za učešće u projektima, koji za cilj imaju da privrednim subjektima osiguraju pristup povoljnim finansijskim sredstvima, potvrđuju i podaci da je u dosadašnjem radu BBI banka, na osnovu programa subvencioniranih linija širom Bosne i Hercegovine, alocirala skoro 250 miliona KM za više od 660 klijenata. Samo je, u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom privrede, kroz slične programe u posljednjih šest godina, BBI banka alocirala 122 miliona KM za 200 klijenata", ukazao je član uprave BBI banke Nedžad Gušić.

Član uprave Unicredit banke Amir Gredić je istakao kontinuitet saradnje s Ministarstvom privrede, kroz učešće u realizaciji paketa podrške privrednicima u vrijeme pandemije, ali i drugu godinu za redom u plasmanu ove kreditne linije.

"Naša saradnja s Ministarstvom privrede sada već ima kontinuitet, jer smo u i periodu pandemije bili dijelom realizacije podrške privrednicima, a ovo nam je druga godina da smo učesnici u realizaciji subvencionirane kreditne linije. Nove okolnosti na tržištu su izazovne i ova kreditna linija svakako je način da naši privrednici spremno dočekaju te izazove i osiguraju sebi pristup finansijskim besplatnim sredstvima, jer ona to i jesu, s obzirom na to da resorno ministarstvo u cjelosti snosi troškove kamate. Kao tržišni lider i društveno odgovorna banka, mi smo uvijek na raspolaganju našim privrednicima, a uz podršku Ministarstva sada nam je to još i lakše", naveo je Gredić.

ASA banka drugu godinu dijelom je ovog programa, s obzirom na to da je akvizicijom Sberbanke prošle godine preuzela i prihvatila nastavak saradnje s Ministarstvom privrede.

"Zadovoljstvo nam je da smo ove godine, kao dio domaćeg poslovnog sistema, izabrani među tri banke nosioce ovog vrlo značajnog projekta koji realizuje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Naši zadovoljni klijenti, koji su bili korisnici kredita iz navedene kreditne linije u prethodnom periodu, dokaz su da smo opravdali povjerenje i drago nam je da ćemo isto nastaviti i dalje. Kroz učešće u programu Ministarstva privrede želimo pomoći privrednim subjektima da realizuju sve poslovne ciljeve i olakšati im svakodnevno poslovanje. Vjerujem da na ovaj način možemo zajedno dalje jačati i razvijati bosanskohercegovačku ekonomiju koja je osnova prosperiteta cijele države", istakao je v.d. člana uprave ASA banke Enver Lemeš.

Potpisivanjem ugovora stekli su se uslovi za početak realizacije ovogodišnje kreditne linije, odnosno za raspisivanje javnih poziva banaka koji će biti dostupni na web stanici Ministarstva privrede, web stranicama ovih banaka i sredstvima javnog informisanja, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 26.08.2022.

Naslov: Redakcija