Zastava Srbije

USPJEŠNA PRIMJENA ALTERNATIVNIH KRIVIČNIH SANKCIJA U USK

01.09.2021.


Alternativna krivična sankcija kojom se osuđenicima određuje društveno koristan rad umjesto zatvorske kazne uspješno je implementirana i u prošloj godini, te je na području USK primijenjena u ukupno 75 slučajeva, a u tekućoj godini u 15 navrata.

Ovo je potvrdio Dragan Polimanac, pomoćnik ministra za pravosuđe i upravu u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, godinama se pokazalo kako ova praksa ima višestruko pozitivne efekte, nakon što je na području Unsko-sanskog kantona njena primjena zaživjela još 2011. godine.

"Od tada pa do danas, ova sankcija je primijenjena u više od 530 slučajeva, po čemu je naš kanton prvi u Federaciji BiH. U najvećem broju slučajeva pokazalo se kako je ona polučila željeni vaspitni efekat", istakao je Polimanac.

On je naveo da su osuđenici koji obavljaju društveno koristan rad izloženi pogledima i sudu javnosti i pokazalo se kako to kod njih proizvodi željeni vaspitni efekat.

"Osim toga, na ovakav način se ostvaruju znatne finansijske uštede s obzirom na to da jedan dan koji osuđenici provedu u zatvoru državu košta u prosjeku oko 100 maraka", kaže Polimanac.

Dodaje kako se ovakva krivična sankcija izriče uzimajući u obzir težinu krivičnog djela i njome se omogućuje da lica koja su za učinjena krivična djela osuđena na kaznu zatvora do jedne godine zamijene izdržavanje kazne zatvora radom na slobodi.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja su izrečena ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju, te sličnim djelima.

Ministarstvo pravosuđa USK ima sklopljene ugovore s ukupno 18 poslovnih subjekata u kojima osuđenici mogu odraditi svoju kaznu i mahom se radi o lokalnim komunalnim preduzećima, zdravstvenim, socijalnim i drugim ustanovama, gdje oni mahom obavljaju fizičke poslove.

"Poslodavac kod kojeg osuđenici izvršavaju pomenutu sankciju ima samo jednu obavezu prema njima, a to je da ih osigura od eventualne povrede na radu", kaže Polimanac.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Zlatan Čekić, 30.08.2021.

Naslov: Redakcija