Zastava Srbije

USTAVNI SUD RS: Prihvaćen zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda

01.09.2021.


U Banjoj Luci održane Stotinu i trideset i druga i Stotinu i trideset i treća sjednica Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Vijeće).

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i u vezi sa Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno u vezi sa Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i u vezi sa Zakonom o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Vijeće je, dakle, raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim aktima došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u konkretnim slučajevima predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena ustavna procedura koja se odnosi na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.


IZVOR: Vebsajt Ustavnog suda RS, 30.08.2021.

Naslov: Redakcija