Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O KOMISIJI ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE: U slučaju nemogućnosti imenovanja članova Komisije i njenog nefunkcioniranja na duže razdoblje, predsjednik Federacije BiH, uz suglasnost oba potpredsjednika, imenuje i razrješava privremene članove Komisije, i to na najviše 12 mjeseci, s tim da oni ne mogu biti ponovo imenovani

01.09.2020.


Komisija za vrijednosne papire konačno bi mogla biti odblokirana, Vlada FBiH usvojila dopunu zakona

Trakavica oko Komisije za vrijednosne papire FBiH moglo bi se nakon skoro godinu dana okončati. Federalna vlada utvrdila je i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Dopunom Zakona propisano je da izuzetno, u slučaju nemogućnosti imenovanja članova Komisije i njenog nefunkcioniranja na duže razdoblje, predsjednik Federacije BiH, uz suglasnost oba potpredsjednika, imenuje i razrješava privremene članove Komisije, i to na najviše 12 mjeseci, s tim da oni ne mogu biti ponovo imenovani.

U obrazloženju je navedeno da Komisija već duže vrijeme ne funkcionira, a od 30.10.2019. godine dužnost obnašaju samo dva člana inače petočlane Komisije koja, sukladno Zakonu, odluke donosi većinom glasova. Stoga su obustavljene sve aktivnosti iz nadležnosti nadležnosti Komisije.

Ovim izmjenama omogućeno je da u kratkom roku budu riješeni zahtjevi investitora i ostalih sudionika na tržištu kapitala.


IZVOR: Vebsajt Klix, 29.08.2020.

Naslov: Redakcija