Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Rok za okončanje studija za postdiplomce u Sarajevu produžen do 2025. godine

01.09.2020.


Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su podržali Zakon o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim se produžuje rok studentima postdiplomskog studija do 2025. godine.

Iako je izmjenom Zakona bilo predloženo da se rok produži do 2022. godine, zastupnica Naroda i Pravde Danijela Kristić amandmanom je predložila da se propisani rok produži do 2025. godine. Njen amandman je prihvaćen.

Također, student koji je započeo studij po predbolonjskom sistemu studija imaju ga pravo okončati do 30. septembra 2025. godine.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić istakao je da prema izmjenama, osobe koje su započele postdiplomski studij za sticanje stepena magistra nauka ili umjetnosti i doktora nauka prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu tog zakona, imaju pravo steći taj naučni stepen zaključno sa 30. septembrom 2022. godine.

Dodao je da student koji je započeo studij po predbolonjskom sistemu studija imaju ga pravo okončati do 30. septembra 2022. godine.

Opozicija je negodovala potrebu hitnosti, ističući da se treba usvojiti još određen broj članova tog zakona, te da izmjene po hitnom postupku nisu rješenje.

Samostalna zastupnica Jasna Duraković ukazala je da će na narednoj sjednici tražiti da se uloži amandman kojim će tražiti da student - roditelj djeteta s teškoćama u razvoju ima pravo da nastavi studij odmah nakon obnavljanja statusa studenta, ukoliko je status studenta prestao kao posljedica njege, odgoja i obrazovanja djeteta s teškoćama u razvoju, prema nastavnom planu i program po kojem je započeo studirati posebno ukoliko je u statusu apsolventa.

"Nadam se da ćemo na jednoj od narednih sjednica razmatrati sve amandmane i konačno unaprijediti taj zakon", istakla je Duraković.


IZVOR: Vebsajt Klix, 27.08.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija