Zastava Srbije

MINISTARSTVO PROSVJETE: Strani jezik postaje obavezan predmet za učenike prvog i drugog razreda u Srpskoj od školske 2017/18. godine


  • MINISTARSTVO PROSVJETE: Strani jezik postaje obavezan predmet za učenike prvog i drugog razreda u Srpskoj od školske 2017/18. godine

Strani jezik, kao obavezan predmet, od školske 2017/18. godine trebalo bi da dobiju i učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola u RS, koji bi kroz zanimljive sadržaje, muziku, igru, crtanje ili bojenje lakše upijali nova znanja.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da već neko vreme razmatraju ovu ideju.

Predlog o uvođenju stranih jezika i u niže razrede pozdravili su mnogi roditelji, ali i stručnjaci koji rade sa decom.

Malešević je posle sastanka sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, istakao da je sve spremno za novu školsku godinu, koja počinje u četvrtak, 1. septembra 2016. godine.

On je ovom prilikom sa direktorima škola razgovarao i o posebnom kolektivnom ugovoru koji je potpisan, kao i obavezama Ministarstva predviđenim u Strategiji razvoja obrazovanja.

Trenutno se sumiraju primedbe na Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju, te se priprema Prijedlog zakona, koji bi već u oktobru trebalo da razmatra Narodna skupština RS.

Malešević je najavio i reorganizaciju Pedagoškog zavoda, kao i Zavoda za obrazovanje odraslih.

- Pedagoški zavod treba da se pripremi na uvođenje male mature, te na eksterno vrednovanje učeničkih znanja u srednjim školama, dok će Zavod za obrazovanje odraslih biti transformisan u Centar za stručno obrazovanje - pojasnio je Malešević.

Izvor: Vebsajt Glas srpske, 30.08.2016.