Zastava Srbije

ZAKON O OBILJEŽAVANJU LAKOG NAORUŽANJA I MUNICIJE: Propisuje se obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom


  • ZAKON O OBILJEŽAVANJU LAKOG NAORUŽANJA I MUNICIJE: Propisuje se obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom

Dom naroda Parlamentarne skupštine je u prvom čitanju usvojio predloženi Zakon o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije oznakom E kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom stečevinom Evropske unije u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH predlagač je ovog reformskog zakona kojim Bosna i Hercegovina ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje zakona omogućit će lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem te osigurati čvršću saradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Propisuje se obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, osigura stavljanje oznaka propisanih ovim Zakonom.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 31.08.2016.