Zastava Srbije

DOM NARODA BIH: Usvojeni zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći


  • DOM NARODA BIH: Usvojeni zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je u drugom čitanju Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, po skraćenom postupku.

Usvojenim izmjenama i dopunama propisano je da u Vijeću za sport, koji imenuje Vijeće ministara BiH, a koji čini 17 članova, jedan od polova bude zastupljen najmanje 40 odsto, a predviđeno je i rodno odgovorno finansiranje sportova iz budžeta.

U prvom čitanju je usvojen i Zakon o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, te isto tako u prvom čitanju Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći.

Predloženim zakonskim rješenjima propisuje se obaveza proizvođača oružja ili municije da ih u toku proizvodnje označi jedinstvenom proizvodnom oznakom i obaveza uvoznika da osigura stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.

Delegati Doma dali su novi rok za dostavljanje mišljenja nadležne komisije u vezi Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, a odbili su Prijedlog zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, sve u prvom čitanju.

Sa dnevnog reda prije početka sjednice skinut je zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku seta zakona o povećanju akciza za pogonsko gorivo za 15 feninga po litru.

Vijeće je uputio u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda kojima je predviđeno navedeno povećanje akciza za pogonsko gorivo.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije je odbio zahtjev Vijeća ministara za razmatranje po hitnom postupku navedenih zakona, a jučer je Komisiji za finansije i budžet odobrio dodatnih 15 dana za dostavljanje mišljenja o ovim zakonima.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđa se osiguravanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Izvor: Vebsajt BHRT, 31.08.2016.