Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU BIH: Američka ambasada ukazuje da propis ne ispunjava međunarodne standarde

01.08.2023.


Američka ambasada u BiH saopćila je da su izmjene u posljednjem trenutku unesene u Nacrt zakona o VSTV-u štetne i da će potkopati napore za povećanje transparentnosti u pravosudnom sistemu i poboljšati provjeru imovinskih izjava.

"Kao što smo naglasili u zajedničkom pismu od 2. juna koje smo potpisali s OESS-om, EU i drugim partnerima iz međunarodne zajednice, izmjene u posljednji trenutak unesene u nacrt zakona o VSTV-u 12. maja bile su štetne i potkopat će napore za povećanje transparentnosti u pravosudnom sustavu i poboljšati provjeru imovinskih izjava", naveli su.

Ističu da se njihovi stavovi nisu promijenili i da trenutni nacrt ne ispunjava međunarodne standarde.

"Kao što smo mi i naši međunarodni partneri jasno rekli, zakon o VSTV-u koji je trenutno pred parlamentom ne ispunjava međunarodne standarde i treba ga izmijeniti u odnosu na izvornu verziju koju je pripremilo Ministarstvo pravde", dodali su.

Naglasili su i da proces euroatlantskih integracija zahtijeva naporan i zahtjevan rad, posebno u pogledu vladavine prava.

"Paket VSTV-a u sadašnjem obliku ne bi donio transparentnost i odgovornost koju građani BiH zaslužuju od svog pravosudnog sistema."

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 29.07.2023.

Naslov: Redakcija