Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O REGULATORU ELEKTRIČNE ENERGIJE I PRIRODNOG GASA, PRENOSU I TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE U BOSNI I HERCEGOVINI: Neophodno usvajanje Zakona

01.08.2019.


Sankcije Bosni i Hercegovini još su na snazi zbog neusvajanja Zakona o regulatoru električne energije i prirodnog plina, prijenosu i tržištu električne energije na državnom nivou. Zeleno svjetlo iz Republike Srpske dato je početkom jula. Mišljenja koja dolaze iz entiteta nisu presudna, smatraju u resornom federalnom ministarstvu.

 "Ja mislim da trebamo krenuti naprijed i praviti kompromise. Ako ne dobijemo saglasnost od Federacije BiH, to će nas vratiti pet – deset godina unazad i dok mi pričamo o trećem energetskom paketu, već peti je tu", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Na ministarskom savjetu energetske zajednice u Sarajevu dogovoreno je da prvo entiteti podrže nacrt državnog zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini za koji se već 2016. znalo kakav treba da bude, a potom će biti usvojeni entitetski zakoni usklađeni s nacrtom državnog zakona, kaže direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

 "Federacija BiH te mape puta se uopšte nije pridržavala, odnosno nije poštovala. Republika Srpska je poštovala malo – nisu podržali državni zakon nego su napisali svoj zakon o tržištu gasa i svoj zakon o tržištu električne energije – oba su usklađena sa pravnim poretkom Energetske zajednice, a Federacija BiH nije napravila nijedan ni drugi", rekao je Kopač.

Federalna vlada je prije godinu i po dana poslala komentar, odnosno pozitivno mišljenje na prijedlog dostavljenog teksta zakona. Resorno državno ministarstvo je nadležno za usvajanje zakona i mišljenja koja dolaze iz entiteta – nisu presudna, smatraju u resornom federalnom ministarstvu.

 "Vlada Federacije BiH je saglasna sa prijedlogom teksta koji je dostavljen vladi uz jedan komentar – da se neke osnovne odredbe Ustavne nadležnosti moraju implementirati", rekao je Nermin Džindić, ministar energije rudarstva i industirje Federacije BiH.

U BH gasu kažu da podržavaju zakon i da nema nikakvih smetnji da se nastavi rad na zakonu, ali da se uskladi sa ustavnim nadležnostima entiteta.

Rok za usvajanje zakona bila je 2017. godina. Korištenje sredstava pretpristupne pomoći, te privlačenje stranih investitora uslovljeni su uređenim zakonodavnim okvirom, što sada u Bosni i Hercegovini nije slučaj.


IZVOR: Vebsajt BHRT, Gordana Dragutinović-Mutić, 30.07.2019.

Naslov: Redakcija