Zastava Srbije

NOVI NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLATAMA I DRUGIM NAKNADAMA U SUDSKIM I TUŽILAČKIM INSTITUCIJAMA BIH: Prava iz radnih odnosa regulišu se na jednoobrazan način, tako da zaposleni u sudskoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na nivou BiH ostvaruju pravo na istu vrstu i visinu naknada

01.08.2017.


Ministarstvo pravde BiH pripremilo je novi nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH.

Savjet ministara BiH zadužio je krajem maja Ministarstvo pravde BiH da što prije pripremi i dostavi novi Nacrt zakona, koji će biti sačinjen u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH od 30. januara 2013. godine.

- Ministarstvo je pripremilo Nacrt zakona kojim se prava iz radnih odnosa regulišu na jednoobrazan način, tako da zaposleni u sudskoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na nivou BiH ostvaruju pravo na istu vrstu i visinu naknada, a nakon pribavljanja mišljenja od za to nadležnih institucija biće upućen Savjetu ministara - kazali su u Ministarstvu pravde.

Ustavni sud BiH je još 2013. godine odlučio da zakon o platama i naknadama nije u skladu s Ustavom BiH, jer sudijama i tužiocima, kao ostalim zaposlenima u institucijama BiH i funkcionerima, nije omogućena naknada za topli obrok, prevoz i smještaj. Od 2013. godine bilo je nekoliko pokušaja da taj zakon bude izmijenjen, ali nije bilo dovoljno podrške u Parlamentu BiH.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 31.07.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija